Poslanici odbili da "hitno" raspravljaju o Izbornom zakonu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u Sarajevu razmatrao je, između ostalog, dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH. Jedan prijedlog podnijeli su poslanici Kluba SDA, a drugi poslanik Šemsudin Mehmedović i oba su sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Bosna i Hercegovina 21.05.2024 | 13:21
Poslanici odbili da "hitno" raspravljaju o Izbornom zakonu

Poslanik SDA Edin Ramić je rekao da su ove izmjene predložili prije tehničkih izmjena koje je nametnuo Kristijan Šmit i prije raspisivanja lokalnih izbora.

Objasnio je da se, između ostalog, predloženim izmjenama traži da se licima koja su u ratu napustila opštinu prebivališta, omogući upis u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, u opštini prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta.

Međutim, poslanici su bili protiv hitnog postupka i razmatranja ovih izmjena. Od 32 prisutna poslanika, za je bilo 18, protiv 12 i 2 suzdržana, pa će prijedlog ići na usaglašavanje i ponovo će biti razmotren na idućoj sjednici.

Nezavisni poslanik Šemsudin Mehmedović je naveo da su dopune Zakona koje je predložio neophodne kako bi se obezbijedilo učešće pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih u svakom opštinskom i gradskom vijeću i svakoj skupštini opštine, grada i Brčko ditrikta, na način da će biti najmanje jedan Srbin, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan ostali, ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Za razmatranje ovog prijedloga u hitnom postupku, bila je opšta, ali ne i entitetska većina. 16 poslanika je bilo za, protiv 12 i 4 suzdržana, pa će se Predstavnički dom o ovim dopunama Izbornog zakona BiH takođe izjašnjavati na idućoj sjednici.

Predstavnički dom je prihvatio da se u skraćenom postupku, na idućoj sjednici razmotri Prijedlog zakona o finansiranju institucija BiH, poslanika HDZ-a Predraga Kožula, koji predviđa da se zvaničnicima koji “iz objektivnih razloga” ne mogu primate platu na račun, ta plata isplaćuje u gotovini.  

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BOBA

21.05.2024 13:58

Postavljanje pitanja poslanika je veoma zanimljiva.Ona su bezvezna a odgovora nigdje.Postavljaju se pitanja onima koji ne prisustvuju sjednici a vode najvaznije funkcije u drzavi BiH.Vulicka je dno dna .Ona ne zna jeli posla ili dosla. Boze sacuvaj prava curke.To sto oni govore moze svaka ne pismena i samouka budala pricati.Njima na sjednici je bitno koliko je bilo pitanja i koliko odgovora a kojih odgovora to je ne bitno.Ogroman novac oni trose. Kao papagaji pricaju jednu te istu pricu.Gadljivi su.Zato ih treba sve raspustiti.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

21.05.2024 14:46

Ma kakva isplata ostavku nek daju , crnolistaši neka se gube u vidu magle.Postavite normalne na te funkcije a crna lista neka ide kući.

ODGOVORITE
Name

za bn

21.05.2024 16:54

Pise,mi komentarisemo.Politicari drndaju po svom,jednom rijeci niko nikog ne j..e.Bitno je da svi imamo svoj prostor.Ebiga.

ODGOVORITE