Smijenjen direktor Doma zdravlja

Sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža protekla je u znaku rasprave o situaciji u Domu zdravlja Istočno Sarajevo. Usvojena odluka da se razriješi aktuelni direktor ove ustanove, koji je uslove za penziju ispunio prije dvije godine, naišla je na burnu reakciju skupštinske opozicije, ali i rukovodstva susjedne opštine Istočno Novo Sarajevo.

Republika Srpska 29.01.2016 | 22:53
Smijenjen direktor Doma zdravlja

Republička inspekcija rada izvršila je još u julu 2014. godine inspekcijsku kontrolu u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, prilikom čega je utvrđeno da direktor ustanove Dragan Krstović ispunjava uslove za odlazak u penziju.

Iako je naloženo da se otklone nepravilnosti; izvršenje rješenja nije ispoštovano ni u novembru iste godine, zbog čega je Krstović kažnjen sa hiljadu maraka. Dvije godine poslije, Krstović i dalje obavlja funkciju direktora, zbog čega je reagovala i Skupština opštine Istočna Ilidža, koja ga je razriješila, te imenovala vršioca dužnosti.

„Odlukama koje smo donijeli htjeli smo da ispravimo nezakonitosti koje se već duže vrijeme čine, a tiču se funkcionisanja Doma zdravlja Istočno Sarajevo, jer je direktor već davno ispunio uslove za penzionisanje“, smatra odbornik SDS-a Miroslav Lučić.

S obzirom na to da je Dom zdravlja u nadležnosti dvije opštine, u proteklih šest mjeseci načelnici opština bezuspješno su vodili pregovore o izmjeni Statuta ove ustanove, te o tome ko bi trebalo da bude novi direktor.

„Pokušali smo da nađemo zajedničko rješenje sa opštinom Istočno Novo Sarajevo, ali u tome nismo uspjeli i nismo imali izbora osim da ovo uradimo. Nismo mogli da tolerišemo bezakonje i kršenje zakona zato što se čovjek bespravno nalazi u radnom odnosu“, rekao je vršilac dužnosti načelnika opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović.

Na odluke skupštinske većine u Istočnoj Ilidži oštro je reagovao opozicioni SNSD, zbog toga što je, kako kažu, tačka o Domu zdravlja kasno ubačena na dnevni red.

Da se jasno radi o kršenju zakona, davno je obavještena i opština Istočno Novo Sarajevo koja je imenovala Krstovića za direktora Doma zdravlja. Ne spore da je potrebna izmjena Statuta i imenovanje novog direktora ustanove, ali kritikuju odluke Skupštine u Ilidži.

„Moramo se dogovoriti, uz prethodno dobijeno mišljenje ministarstva, ali oni ovdje nisu ispoštovali proceduru“, smatra načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Brojne procedure se po svemu sudeći već duži period ne poštuju. Osim što i dalje aktuelni direktor Doma zdravlja ne želi da napusti direktorsku fotelju i svjesno krši zakon, Krstović se nalazi i u sukobu interesa.

Kao odbornik u skupštini Istočno Novo Sarajevo, Krstović glasa i o budžetu opštine, iz kojeg se izdvajaju sredstva za ovu zdravstvenu ustanovu. Kako se spekuliše, zbog pritisaka je napustio redove PDP-a, te prešao u novoosnovanu stranku.

O svemu ovome nismo uspjeli čuti Krstovićev stav. Rekao nam je da je na sastanku, te da će nam se javiti. Poziv nismo dobili.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pujdo

29.01.2016 20:39

Ima tu još onih koji su se okoristili o PDP i dobili mjesta u raznim nadzornim odborima i upravama, koje treba skloniti jer su to dobili zahvaljujuci PDP-u. Mnogi od njih su sve dobili od PDP-a, a njemu ama baš ništa nisu dali.

ODGOVORITE
Name

Lako je nekima

29.01.2016 21:03

Da, neki su dobili mjesta u nadzornim ili upravnim odborima i primaju dobru naknadu za to. A neki su vukli za PDP i ništa nisu dobili jer ti koji su tada vodili stranku mislili su samo na sebe. To se sada sve vidi, a svi su ti napustili PDP .

Name

doko

13.09.2016 10:31

Zna li neko za sličan slučaj u svijetu? Mladić,agronom,bez dana radnog staža ni u čemu PRISTAJE (!!!) da bude direktor Doma zdravlja. Nesrećnik!

Name

Omladina

29.01.2016 22:14

Penzioneri u penziju. Postujte zakon !!!! Krivična prijava odgovornima ovo je katastrofa

ODGOVORITE
Name

re omladinac

30.01.2016 11:09

Znam te ko si da nisi sitni diler mozda bi imao posao i ti da pricas ko treba u penziju, a ti da radis sitni djeparosu.

Name

Omladinaaa

30.01.2016 11:44

Hocemo sansu da radimo,a vi nas nazivate ovim pogrdnim imenima. Sramite se direktore i time se bavite da komentarisete po portalima

Name

re omladinac

30.01.2016 15:11

ja nisam direktor,a ti omladinc srami se svoga dosijea i proslosti.ti da radis sta ti upste znas raditi.

Name

brne

29.01.2016 23:44

Zdravstvo na koljenima jedini Dom zdravlja u republici koji posluje pozitivno samo zahvaljujuci Draganu Krstovicu a skinuse ga za par mjeseci radnici Doma zdravlja Istocno Sarajevo mogu zaboraviti na redovne plate koje su do sada imali i prikljuciti se kolegama iz susjedne bolnice u Kasindolu u protestnim okupljanjima, sta ce tada reci gospoda odbornici istocne Ilidze. Sve sto vrijedi u ovoj zemlji uniste i sklone kao gospodina direktora Dragana.

ODGOVORITE