Gojko ima 50 medalja i tri časna krsta

Porodica Gojka Basurića (21) i ceo Srbac imaju bezbroj razloga da se ponosi njime. Ovaj mladi student matematike do sada je osvojio više od 50 medalja u karateu i tri bogojavljenska krsta. A uspehe nastavlja da niže. Upravo zbog toga je u ovom kraju dva puta biran za sportistu godine, a za pronošenje imena Srpca dodeljeno mu je i priznanje za Dan opštine.

Republika Srpska 29.01.2016 | 22:51
Gojko ima 50 medalja i tri časna krsta

Inače, Karate klub Borac, pod rukovodstvom poznatog trenera Ljubomira Tadića koji je kao nosilac crnog pojasa 9. dan upisan u knjigu slavnih svetskih karatista u Lisabonu, za 20 godina rada iznedrio je nekoliko sjajnih karatista među kojima je i Gojko, nosilac crnog pojasa 2. dan.

U svom porodičnom domu čuva više od 50 medalja, od kojih je 20 zlatnih, a tu su i mnogobrojne diplome i pehari i druga priznanja koja je osvajao na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

"Karate sam trenirao od šeste do 18. godine, a sada nešto ređe, jer imam mnogo obaveza kao student matematike u Banjaluci. Među najveća priznanja ubrajam prvo i treće mesto na Svetskom karate prvenstvu 2012. godine u belgijskom gradu Antverpenu i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Budimpešti, koju smatram vrednijom od one iz Belgije, jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Oba puta sam nastupao kao član karate reprezentacije BiH sa trenerom Tadićem i jedini sam karatista iz BiH koji se sa Evropskog prvenstva u Mađarskoj vratio sa medaljom", kaže Basurić.

Druga oblast po kojoj je Gojko prepoznatljiv u Srpcu jeste plivanje koje je, kaže, sam naučio, u obližnjem gradskom bazenu "Posejdon".

"Nemam vremena za učešće na klasičnim plivačkim takmičenjima, ali sam se zato pretprošle, prošle i ove godine viteški takmičio za časni bogojavljenski krst na reci Savi, i sva tri puta osvojio prvo mesto, tako da sada u kući čuvam tri osveštana krsta kao trajnu uspomenu."

Gojko dodaje da je obećao svojoj majci da će se iduće godine prijaviti za plivanje za bogojavljenski krst u jednoj od opština sa romanijskog platoa, odakle je ona rodom.

Ovaj skromni momak je, inače, na prvoj godini studija matematike na banjalučkom PMF, što je, kako kaže, ispalo sasvim neplanirano.

"Nakon što sam Mašinsku tehničku školu u Srpcu završio sa odličnim uspehom, a kod profesora Zdravka Đukića i Ljilje Lukić uvek sam imao peticu iz matematike, najpre sam pokušao da upišem Vojnu akdemiju u Beogradu, ali nisam imao državljanstvo Srbije. Potom nisam uspeo da upišem ni Policijsku akademiju u Banjaluci jer sam zakasnio, pa mi je tek treća želja uspela - da upišem matematiku, koja je i dalje deficitarno zanimanje, pa će mi možda dobro doći da brzo nađem posao profesora", kaže Gojko.

DUKAT ZA POKLONE DECI
Sva tri puta kada je plivao na Bogojavljenje nagrađen je i zlatnim dukatom.

"Ove godine sam ga poklonio prijatelju Marku Bogosavcu, jednom od glavnih inicijatora i organizatora bogojavljenskog plivanja na Savi, uz uslov da se za njegovu protivvrednost kupe poklon paketići i da ih zajedno podele siromašnoj deci povodom Savinjdana" kaže Gojko.

PODRŠKA

Gojko kaže da nikada neće zaboraviti materijalnu i moralnu podršku oca Bogoljuba, majke Milenke Mikice i sestre Dajane, kao i jednog broja Srpčana kao što su Goran Kljajčin, Radoslav Bajić, Dule Topić i drugi koji su mu pomogli u plaćanju skupih troškova učešća na svetskim i evropskim takmičenjima.

Izvor: Večernje novosti

 

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

karatista

29.01.2016 08:22

Dečku čestitam dovoljno je pozitivan ali od trenera je sramota..alo treneru dovoljno ste rekli o sebi 9 dan alo druže šta bi Vebo Dimitrijević rekao na to..bruka tipična priča za ovo vrijeme da čovjek takve konstitucije ima deveti dan.

ODGOVORITE
Name

karambolka

29.01.2016 08:53

Momak svaka cast za uspjehe

ODGOVORITE
Name

Srbav

29.01.2016 09:24

I jos je omladinac SDSa sto je takodje veoma vazno za reci.

ODGOVORITE
Name

Boske

29.01.2016 10:13

Pih, sad mi pokvari utisak o njemu... Nisi to trebao govoriti. :-(

Name

Gojko Basurić

29.01.2016 10:14

Nisam clan nijedne stranke i nenamjeravam biti. Nemojte da pisete neistine.

Name

Prof.

29.01.2016 12:41

Gojko je jedan divan momak,ima sve ljudske kvalitete i da pripada bilo kojoj stranci,ne bih promijenila svoje misljenje !

Name

pop

29.01.2016 11:32

Od medalja i krstova se ne živi, ima li nešto konkretno?

ODGOVORITE
Name

Nada

29.01.2016 19:00

Gojko svaka ti cast! Treba da sluzis za primjer danasnjoj omladini, jer danas je malo tako dobre djece. Blago roditeljima koji te imaju.

ODGOVORITE