Iliev o Andriji Živkoviću: Ovo je borba za Partizan!

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev za MONDO otkriva pozadinu priče oko pregovora sa Andrijom Živkovićem i njegovim ocem. "Imali su odličnu ponudu na stolu, rekli su: 'To je malo'. Da li je to ljubav prema Partizanu?".

Fudbal 29.01.2016 | 00:00
Iliev o Andriji Živkoviću: Ovo je borba za Partizan!

Ugovor Andrije Živkovića koji je napravila prethodna uprava Partizana, prevođena Draganom Đurićem, sada je omča oko vrata kluba. Partizan se nalazi u situaciji da mora da moli Živkovića i njegovog oca i menadžera da prihvate ponude koje su dolazile u klub, ali oni sve to odbijaju.

Navijači Partizana su se podelili - jedni su na strani uprave, drugi na strani igrača. Ono što je definitivno jeste da su i fudbaleri Partizana, a pre svih Saša Ilić, ogorčeni zbog cele situacije, odnosno ponašanjem mladog Živkovića.

Jer, Andrija Živković jeste u situaciji da finansijski, ako ne spasi, a ono bar dobrano pomogne klubu. Živković ima dve mogućnosti povoljne po Partizan: da potpiše novi ugovor ili da prihvati neku inostranu ponudu. A nije da ih nije bilo. U suprotnom, Partizan će čak morati da plaća penale zbog veoma lošeg, skandaloznog ugovora koji je napravila prethodna uprava.

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev za MONDO je izjavio da ova uprava ne želi da bude odgovorna za ono što je neko drugi uradio, da joj je glavni i jedini interes dobrobit kluba, da je sadašnji ugovor predat nadležnim pravosudnim organima i upitao se da li Andrija Živković na pravi način pokazuje ljubav prema Partizanu, koju verbalno iskazuje?

"Imali smo najpre ponudu Benfike. A onda smo imali novu ponudu od 10 miliona evra. Zvao sam Andrijinog oca, Jovicu i rekao mu za nju. Njima bi pripalo pet miliona evra, a Andrija bi dobijao 1,5 milion evra godišnje. Odgovorili su: 'Malo je'. A onda izađu u javnost i kažu da novac nije bitan!? On se javnosti predstavio kao žrtva, kaže da se njegov sin smrzavao na treninzima... Pa koji se to igrač nije smrzavao? Šta se sa onom silnom decom koja su se smrzavala a nisu bili ni blizu da naplate to!?", javno se zapitao Iliev.

Pojedini navijači zameraju ovoj upravi da je kriva za ovakav razvoj situacije sa Živkovićem, što Iliev odlučno odbacuje i smatra da to pričaju oni koji ili ne razumeju ili namerno ne žele da razumeju, što znači da ne žele dobro Partizanu.

"Da li je javnost, da li su navijači Partizana svesni da je stipendijski ugovor Andrije Živkovića najveći u istoriji kluba!? Da li znate da je Živković sa 16 godina dobio više nego igrači koji potpišu prvi profesionalni ugovor!?", rekao je Iliev i nastavio u dahu:

"Šta treba da kaže jedan Saša Ilić, koji se nikada nije bunio, čiji otac nikada nije ušao u klub da pita šta je sa njegovim ugovorom? Znate li da je svojevremeno Borusija iz Dortmunda nudila ogroman novac za Ilića. Bio im je prvi izbor pre Rosickog. I Partizan ga nije pustio. Saša Ilić se nikada nije bunio. E, zato on jeste legenda", ističe Iliev.

Iliev kaže da mu nije jasno šta znači izjava da će "Živković potpisati 90 odsto, a 10 odsto neće".

"Šta to znači, evo pitam ja sve. I onda će doći leto i oni će da se prave ludi i otići će iz kluba. Šta znači - potpisaću 1. jula? U čemu je razlika da li će da potpiše sada novi ugovor ili u julu? Ako hoćeš da potpišeš ugovor - potpiši ga sada", primetio je Iliev.

Otkrio je i da je Andrija Živković ucenjivao klub da mu budu isplaćena sva dugovanja ili u suprotnom neće igrati.

"Ova uprava mu je isplatila sve u dinar. Sva dugovanja koje je imao i od prethodne uprave, sve mu je isplaćeno. On je ucenjivao, pretio da neće igrati, da će tužiti klub. Pa, je l' to ta ljubav prema Partizanu!? Vidite malog Grujića iz Zvezde. Mogao je da ode, da im kaže: 'Do leta za vas nisam postojao', ali on je pristao na sve da pomogne klubu. Isto važi i za golmana Predraga Rajkovića. Ili Mirka Ivanića. On je rekao da neće ni u Partizan, ni u Zvezdu, a onda je potpisao novi ugovor da pomogne Vojvodini. E, to je ljubav za svako poštovanje! Nama ne treba ljubav koju pokazuje Živković i koji se pravi naivan i nevinašce, sa sve osmehom na licu, a ustvari...", ističe Iliev.

Podvukao je: svi oni su mogli da odu bez obeštećenja, da ostave klubove bez dinara obeštećenja, ali nisu. A Partizan će u slučaju Živkovića možda morati da plaća penale!

"Ovaj ugovor je presedan nad presedanima! Ja se pitam zašto nadležni organi ne reaguju na ovaj ugovor koji smo im predali? Zašto se ćuti? Ja za to, niti bilo ko iz ove uprave neće da odgovara, jer ga nismo mi pravili! Ne treba da ispašta Partizan, već treba da odgovaraju oni koji su ovakav ugovor napravili".

Upitan kako će uopšte Živković sada moći da igra, posle svega ovoga i cele situacije, odnosa prema saigračima, Iliev je odgovorio:

"Onog trenutka kada je počeo da ucenjuje klub, kada je pokazao sebičluk, da samo on bude isplaćen, tada se svlačionica okrenula protiv njega. To se nije videlo, jer su igrači profesionalci i nisu želeli da se vidi. Mi smo to unutar kluba znali, ali nismo želeli ništa da pričamo. Sve ovo vreme pokušavamo da budemo strpljivi, da razgovorom dođemo do rešenja, bili smo sve vreme 'u rukavicama' a ovo je odgovor na sve ono što je izjavio Andrijin otac, Jovica. Svih ovih meseci želeli smo, verovali, pokušavali, nadali se da će da 'klikne' nešto, da će oni da se 'okrenu', da će da shvate, da će da pomognu Partizanu", kaže Iliev.

Sportski direktor Partizana poručuje javnosti da konačno shvati o čemu se ovde radi i ne želi da bude etiketiran kao neko ko radi protiv interesa kluba.

"Ja sam mogao da stojim sa strane i da se ne oglašavam, kao što su mnogi radili. Ali, ne, ja sam došao ovde kao sportski direktor i kao takav želim da pomognem klubu, razmišljam o svima, igračima Partuzana, Teleoptika, trenerima, svim zaposlenima. Ja sam rekao Jovici Živkoviću da ga razumem kao otac, naravno da su mu interesi deteta na prvom mestu, ali sam ga zamolio da i on razume mene, jer je meni Partizan i svi ti ljudi na prvom mestu. Ja živim sa Partizanom i branim interese kluba. Ja sutra treba da izađem pred njih i objašnjavam zašto nema plata. I sad on meni priča da mu ja maltretiram dete. Ja!?", kaže Iliev.

Ilievu je posebno zasmetala izjava da je Živković svojim igrama doneo sedam miliona evra u klub minulog leta (kroz evropska takmičenja).

"Kojih sedam miliona evra? Je l' on igrao sam? Je l' ovo individualni sport? Je l' on jedini dao golove? Koliko se saćeam davali su i drugi, Marko Jevtović, Trujić... Ta izjava je toliko sebična da nemam reči! Šta treba Abubakar da kaže koliko je on doneo u klub, šta on treba da traži? Da ne pričam o Saši Iliću, koliko je on para svih ovih godina donosio".

On kaže da Andrija Živković ima priliku da bude zauvek upisan u istoriju kluba kao neko ko je pomogao klubu.

"Rekao sam i njemu i njegovom ocu: 'Andrija, ti možeš da dođeš u klub i da ti svaki zaposleni u klubu stisne ruku i kaže - hvala što si mi omogućio da dobijem platu. To je način da pomogne Partizanu... Neće Partizan da propadne ako on ode slobodan, a bojim se da je to smišljeno odavno, ali će mu račun biti u blokadi i to baš sad kad smo postali stabilni", poručuje Iliev.

"Šta će nam Andrija Živković do leta? Da li igramo u Evropi? Da li smo ozbiljan konkuzrent za titulu? Cena mu sigurno neće porasti, a ako mi ne možemo da budemo drugi i da osvojimo Kup sa ovim fondom igrača, evo ja ću prvi da odem".

Sportski direktor Partizana je istakao i da će ova uprava staviti tačku na sva ovakva loša poslovanja i da će uneti novi sistem, koji će ostati i posle nje i koja će pomoći da se napravi "čista", zdrava situacija u klubu.

"Neki pokušavaju da žigošu ovu upravu da eto kao ne radimo dobro, da pravimo štetne ugovore... Koji je to štetan ugovor napravljen? Kojeg smo igrača prevarili? Pogreši se u dovođenju igrača, toga je bilo i biće, ali nijedan igrač nije prevaren, niti je napravljen neki štetan ugovor, ni po igrača, ni po klub i tako će i biti!".

Završio je ovim rečima:

"Želim da doprem do svesti ljudi, do svesti navijača da se ovde neko poigrava sa nama, ali mi nismo ni naivni, ni glupi, ni budale. Shvatite - mi nemamo ovde lični interes, nama je jedini interes Partizan!".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Grobari Milici

28.01.2016 23:53

Mali potpisuj to i ne izivljavaj se vise na svu ovu muku.

ODGOVORITE
Name

grobar

29.01.2016 06:44

Ivice nisi ti dorastao funkciji koju obavljaš.Nije Žile potpisao ugovor nego mafija koja je vodila ili još vodi Partizan.Nedaj se Žile!

ODGOVORITE