Rusija zatvorila granicu sa Norveškom

Rusija je saopštila da je "iz bezbednosnih razloga" zatvorila granicu s Norveškom na Arktiku za migrante koje je ta zemlja počela da vraća na rusku teritoriju.

Svijet 24.01.2016 | 18:38
Rusija zatvorila granicu sa Norveškom

Nakon ššto je u utorak vratila u Rusiju autobus sa 13 migranata, ššto je izazvalo kritike UN i nevladinih organizacija, norvešška vlada je juče saopštla da će, na zahtev Moskve, "privremeno" suspendovati sporno vraćanje migranata u arktičku oblast Rusije, prenose agencije.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zahrova izjavila je da je Moskva u petak obavestila Oslo o svojoj odluci da će blokirati povratak migranata preko graničnog prelaza Borisoglebsk-Storski na krajnjem severu.

Ona je navela da Rusija preduzima mere iz bezbednosnih razloga i da se one temelje na bilateralnim sporazumima s Norvešškom.

Norvešška policija je u utorak autobusom vratila 13 migranata na rusku teritoriju na osnovu nedavne odluke da se osobe koje su legalno boravile u Rusiji vraćaju u tu zemlju po hitnom postupku, ne razmatrajući njihov zahtev za azil.

Nevladine organizacije i UNHCR su zbog toga kritikovali Oslo, izrazivši zabrinutost da bi te osobe na ruskoj strani mogle biti prepuštene same sebi na polarnoj temperaturi, ili kasnije biti proterane u rizične zemlje.

U novembru 2015. godine norveška desničarska vlada je donela odluku da migranti, koji su legalno živeli u Rusiji, ili su u tu zemlju ušli legalno treba odmah da budu vraćeni u tu zemlju jer je Rusija bezbedna, prenosi AFP.

Oko 5.500 migranata, mahom iz Sirije, Avganistana, Iraka i Irana prešlo je iz Rusije u Norvešku prošle godine, krajnju destinaciju na njihovom putu preko Arktika ka Evropi, navodi AFP.

Norveška nije članica EU, ali je u Šengenskoj zoni.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pitanje Putinu

24.01.2016 17:47

Ako vec se podrzava Asad, zasto onda Rusija kao ogromna zemlja ne odgovara izbjeglicama iz Sirije, Iraka ili vec odkuda? Ako je Rusiaj vec tako humana zemlja zasto im ne pruzi osnovna ljudska prava?Zasto svi zele u "TRULU" i skororaspadujucu Evropu? Sta to Evropa daje a Rusija ne? Pa svi smo uz Rusiju u cemu je sad problem?

ODGOVORITE
Name

Krsto

24.01.2016 17:50

Zima tamo, brale, a i treba u crkvu ici.

Name

RUS

24.01.2016 17:55

Ne treba Rusija primati izbjeglice sa Bliskog Istoka. Neka ih primaju oni koji su Rusiji uveli sankcije, i oni koji podrzavaju ID.

Name

Михаило Микић

24.01.2016 17:58

Емигранти желе у Европу по замисли тајних владара из сенке који желе са емигрантима Европу да дестабилизују. Зато сваки емигрант по сазнању аустријске полиције добија после свога доласка у Европу једанаест хиљада евра. Русија то зна и неће у томе да има удјела. Одох зато у Русију да мирно спавам!

ODGOVORITE