Русија затворила границу са Норвешком

Русија је саопштила да је "из безбедносних разлога" затворила границу с Норвешком на Арктику за мигранте које је та земља почела да враћа на руску територију.

Свијет 24.01.2016 | 18:38
Русија затворила границу са Норвешком

Након шšто је у уторак вратила у Русију аутобус са 13 миграната, шšто је изазвало критике УН и невладиних организација, норвешšка влада је јуче саопштла да ће, на захтев Москве, "привремено" суспендовати спорно враћање миграната у арктичку област Русије, преносе агенције.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захрова изјавила је да је Москва у петак обавестила Осло о својој одлуци да ће блокирати повратак миграната преко граничног прелаза Борисоглебск-Сторски на крајњем северу.

Она је навела да Русија предузима мере из безбедносних разлога и да се оне темеље на билатералним споразумима с Норвешšком.

Норвешšка полиција је у уторак аутобусом вратила 13 миграната на руску територију на основу недавне одлуке да се особе које су легално боравиле у Русији враћају у ту земљу по хитном поступку, не разматрајући њихов захтев за азил.

Невладине организације и УНХЦР су због тога критиковали Осло, изразивши забринутост да би те особе на руској страни могле бити препуштене саме себи на поларној температури, или касније бити протеране у ризичне земље.

У новембру 2015. године норвешка десничарска влада је донела одлуку да мигранти, који су легално живели у Русији, или су у ту земљу ушли легално треба одмах да буду враћени у ту земљу јер је Русија безбедна, преноси АФП.

Око 5.500 миграната, махом из Сирије, Авганистана, Ирака и Ирана прешло је из Русије у Норвешку прошле године, крајњу дестинацију на њиховом путу преко Арктика ка Европи, наводи АФП.

Норвешка није чланица ЕУ, али је у Шенгенској зони.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

питање Путину

24.01.2016 17:47

Ако вец се подрзава Асад, засто онда Русија као огромна земља не одговара избјеглицама из Сирије, Ирака или вец одкуда? Ако је Русиај вец тако хумана земља засто им не прузи основна људска права?Засто сви зеле у "ТРУЛУ" и скорораспадујуцу Европу? Ста то Европа даје а Русија не? Па сви смо уз Русију у цему је сад проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто

24.01.2016 17:50

Зима тамо, брале, а и треба у цркву ици.

Name

РУС

24.01.2016 17:55

Не треба Русија примати избјеглице са Блиског Истока. Нека их примају они који су Русији увели санкције, и они који подрзавају ИД.

Name

Михаило Микић

24.01.2016 17:58

Емигранти желе у Европу по замисли тајних владара из сенке који желе са емигрантима Европу да дестабилизују. Зато сваки емигрант по сазнању аустријске полиције добија после свога доласка у Европу једанаест хиљада евра. Русија то зна и неће у томе да има удјела. Одох зато у Русију да мирно спавам!

ОДГОВОРИТЕ