Kikanović: Idemo na Eurobasket, barem kao drugi!

Kapiten Bosne i Hercegovine sa prethodnog Eurobasketa Elmedin Kikanović uvjeren je u plasman na Evropsko prvenstvo 2017. godine pod uslovom da "zmajevi" nastupe u najjačem sastavu. 

Košarka 25.01.2016 | 19:40
Kikanović: Idemo na Eurobasket, barem kao drugi!

Žrijebom u Minhenu, košarkašu BiH dobili su rivale u kvalifikacijama za Eurobasket koji će se ponovo održati u četiri države - Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

"Zmajevi" su voljom žrijeba svrstani u Grupu C u kojoj će snage odmjeriti sa selekcijama Rusije i Švedske.

U izjavi za "Dnevni avaz", Kikanović, koji nastupa za berlinsku Albu, prokomentarisao je protivnike BiH.

"Nedavno su Rusi promijenili selektora, stigao je Sergej Bazarevič. Naravno, dosta toga zavisi od sastava reprezentacija, ali čitajući reakcije u ruskim medijima na dolazak Bazareviča, vidim da su uglavnom pozitivne i da postoji mogućnost da nastupe u najjačem sastavu, sa NBA igračima", rekao je centar BiH o "Zbornaji".

Kikanović takođe odlično poznaje i švedski tim".

"Sa reprezentacijom Švedske smo odigrali dvije prijateljske utakmice u Zenici i Sarajevu prije dvije godine, tako da nam nisu nepoznanica. Selektor je moj bivši saigrač iz Sloboda Dite, godinama najbolji trener u Švedskoj i višestruki šampion sa ekipom Sedertalje Kingsa Vedran Bosnić. Savladali smo ih oba puta u prijateljskim susretima, ali su se pokazali kao dobro utreniran i nezgodan protivnik".

Uprkos teškim rivalima, uvjeren je da će se za BiH naći mjesto na završnom turniru.

"Kažem, opet, sve zavisi od sastava u kojima će kako naša, tako i ostale reprezentacije nastupiti. Vjerujem da će jedno od tih 11 mjesta za EP biti naše. Naravno da bi bilo idealno otići na Eurobasket sa prvog mjesta i time obezbijediti i bolji položaj u žrijebu, ali primaran cilj ipak treba da bude plasman".

Komentari / 0

Ostavite komentar