"Ivanović je preveliki zalogaj za BiH"!

Mislim da je definitivno jasno da našu reprezentaciju u kvalifikacijama za Eurobasket 2017 neće predvoditi Duško Ivanović", kaže direktor košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović.

Košarka 25.01.2016 | 16:20
"Ivanović je preveliki zalogaj za BiH"!

Žrijeb kvalifikacionih grupa za plasman na Eurobasket 2017 održan je danas u Minhenu. Košarkaška reprezentacija BiH je saznala rivale u grupi C, a to su Rusija i Švedska.

Međutim, ne zna se ko će bh. košarkaše predvoditi sa klupe na putu do Evropskog prvenstva koje će se održati u Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji.

Prema riječima Igora Stojanovića, direktora košarkaških reprezentacija BiH obavezu da imenuje selektora u što skorijem roku na sebe je preuzeo Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH, koji bi se trebao sastati u narednih mjesec dana.

"Mislim da je definitivno jasno da našu reprezentaciju u kvalifikacijama za Eurobasket 2017 neće predvoditi Duško Ivanović. To je u ovom trenutku prevelik zalogaj za nas. Uspjeli smo ga privoliti da vodi bh. tim u ciklusu za Eurobasket 2015 zahvaljujući velikom entuzijazmu ljudi iz kancelarije Saveza, ali se sada situacija dosta promijenila. Upravni odbor smatra da smo Harun Mahmutović i ja donosili odluke na svoju ruku i sada traže da se poštuju procedure i gdje treba i gdje ne treba, tako da ne znam šta će biti. UO treba da imenuje novog selektora u što skorijem roku, kako bi se mogao napraviti plan priprema i utvrdili ciljevi reprezentacije u ovom ciklusu kvalifikacija", kaže Stojanović.

Kada su u pitanju njegova očekivanja u kvalifikacijama za Eurobasket 2017, Stojanović se nije mogao precizno izjasniti, jer ona zavise od mnogo faktora.

"Prije svega, naša očekivanja će zavisiti od toga s kojim ćemo sastavom igrati kvalifikacije, ko će biti selektor i koliko ćemo novca imati za pripreme. Trenutno smo u jako teškoj situaciji i vjerovatno ćemo smanjiti broj reprezentacija, jer nećemo imati dovoljno novca da pokrijemo troškove svih sedam selekcija koje su prošle godine bile u pogonu. Već nam je nagoviješteno od nadležnih institucija da će iznosi za sport biti znatno umanjeni u odnosu na 2015, tako da će biti teško funkcionisati. Od svega toga će zavisiti i kakav ćemo igrački kadar imati", priča Stojanović i nastavlja:

"Ukoliko budemo kompletni sa četvoricom igrača koji nisu igrali Eurobasket 2015, onda nećemo imati nikakvih problema da se plasiramo. Tu mislim na Mirzu Teletovića, Nihada Đedovića, Miroslava Todića i Jusufa Nurkića. S njima u ekipi, uz igrače koji su igrali na zadnjem Evropskom prvenstvu, možemo se nadati i većim stvarima od samog plasmana. No, ponavljam puno će toga zavisiti od finansija i Upravnog odbora, koji je na sebe preuzeo veći dio posla."

Kvalifikacije za Eurobasket 2017 igraće se u periodu od 31. augusta do 17. septembra ove godine. Reprezentacije su podijeljene u sedam grupa, jedna je sa tri dok je šest sa četiri tima.

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije. Prilikom rangiranja drugoplasiranih selekcija brisaće se ogledi sa posljednjim timom iz grupa sa četiri ekipe.

Uz 11 reprezentacija iz kvalifikacija na prvenstvu Starog kontinenta igraće još: Turska, Finska, Izrael, Rumunija, Španija, Litvanija, Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Latvija i Srbija.

Komentari / 0

Ostavite komentar