Dejvis izgubio 24 miliona zbog Ol-star glasanja?!

"Ne zanima me to", rekao je Entoni Dejvis koji će od leta postati najplaćeniji košarkaš sveta. Ili možda neće?!

Košarka 24.01.2016 | 11:00
Dejvis izgubio 24 miliona zbog Ol-star glasanja?!

"Ne zanima me to", rekao je mrsko posle pobede nad Detroit Pistonsima od 115:99 prethodne noći.

"Zanima me samo ono što se događa u ovoj svlačionici", dodao je fantastični centar Nju Orleans Pelikansa, Entoni Dejvis i otišao.

Znate li šta ga ne zanima?

Ne zanima ga priča o bonusu od 24 miliona dolara, koji mu izmiče pod nogama zbog toga što, iako verovatno najdominantniji na svojoj poziciji na Zapadu, nije uspeo da se domogne startne petorke za Ol-star koji će biti održan 14. februara u Torontu.

Zapravo, ne samo on, nijedan NBA centar nije bio po ukusu fanova širom planete, koji su patnju za niskim igračima potvrdili u glasanju u kom, posle dugo vremena, nije bilo ograničenja: dva beka, dva krila, centar.

Dok jeste, Dejvis je bio starter za Zapad, a sada je bio tek deveti u glasanju, iza članova startne petorke, a potom i ove grupe igrača: Kris Pol, Džejms Harden, Drajmond Grin, Klej Tompson, Blejk Grifin, Mark Gasol.

Ovaj rezultat doveo je u pitanje enormnu sumu novca koja je Dejvisu trebalo da pripadne po novom ugovoru koji je potpisao sa Pelikansima i koji će stupiti na snagu narednog leta, kada će ovaj "olaraund" igrač postati praktično najplaćeniji svih vremena sa 144,65 miliona dolara za pet sezona. Ali, ukoliko do tada (čitaj: kraja sezone) ne bude osvojio neke od ključnih NBA priznanja ili proglašen za MVP sezone, zarada će mu pasti na 120,45 miliona dolara.

Jedna od tri klauzule za dodatna 24 miliona bila je da bude starter na Ol-staru bar dva puta u toku svog prvog NBA ugovora, tačnije "ruki" ugovora, koji mu ističe ove sezone. Prošle sezone jeste, ove sezone nije uspeo i to je otpalo.

Njemu sada ostaje nada da će u ostatku sezone biti izabran u prvu petorku lige ili, bolje od toga, da bude proglašen za najkorisnije igrača lige, što je svakako teži posao od očekivanog ulaska među startnih pet na Ol-staru. Tada će aktivirati dodatna 24 miliona.

U suprotnom, priča o najjačem ugovoru u istoriji lige pašće u vodu...

Povreda koja ga je mučila u prethodnom periodu, kao i promena sistema glasanja, koštale su ga možda i najlakše od tri stavke u ugovoru. Sada će morati da zapne iz petnih žila da drugi put bude u petorci lige, jer je i to jednom do sada uspeo, ali jednom neće biti moguće.

Sve ove zavrzlame posledica su novog pravila nazvanog po Deriku Rouzu iz Čikaga. Naime, igračima koji izlaze iz "ruki" ugovora omogućeno je da potpisuju astronomske ugovore u visini od 30 odsto ukupnog "selari kepa", ako do isteka prvog ugovora ostvare pomenute podvige: dva pojavljivanja u startnoj petorci na Ol-staru, dva izbora u petorku lige, jedan MVP trofej.

Srećno, Entoni!

Komentari / 0

Ostavite komentar