Centar Džordanovih Bulsa: Srećan sam uvijek kad izgube Ratnici!

Venington, Kukoč i Braun sa poštovanjem govore o ekipi Golden Stejta, koja pretenduje da obori rekord Čikaga iz 1996.!

Košarka 24.01.2016 | 11:40
Centar Džordanovih Bulsa: Srećan sam uvijek kad izgube Ratnici!

Golden Stejt Voriorsi prošle sezone su na putu ka tituli ostvarili skor 67-15, a trenutno vode na tabeli sa 38 pobeda i četiri poraza, što im - ukoliko se sklope sve "kockice" - daje realnu šansu da probaju da obore rekord NBA lige.

Postavili su ga Čikago Bulsi u sezoni 1995/96, kada su imali skor 72-10, a posle 42 odigrane utakmice bili su za nijansu uspešniji (39-3) nego što su "ratnici" sada.

Bil Venington, tadašnji centar Čikaga, kaže da ga Golden Stejt svojim pobedama navodi da češće razmišlja o vremenima kada su Bulsi postavljali pomenuti rekord.

"Lagao bih kada bih rekao da nisam bio srećan, kada su pre neki dan u Detroitu doživeli četvrti poraz. Ali, rekordi su tu da se ruše. Što duže traju, to su vredniji, ali jednog dana će sigurno pasti. Golden Stejt je sjajan tim, imaju odličan sistem, lepo je gledati ih", rekao je Venington za ESPN.

Toni Kukoč kaže da "Voriorsi igraju divnu košarku", ali je siguran da svaki igrač te ekipe Čikaga veruje da bi iz zamišljenog međusobnog duela Bulsi izašli kao pobednici.

Venington je dodao da postoje sličnosti između Bulsa 1996. i ove ekipe Voriorsa.

"Uživaju dok igraju zajedno i deluje da iskreno vole jedni druge. Svaki igrač razume koja je njegova uloga i radi to što treba, bilo da igra pet ili 10 minuta. I mi, igrači sa klupe Čikaga, želeli smo da igramo više, ali smo prihvatali svoje uloge".

Rendi Braun, trenutno asistent u stručnom štabu Bulsa, učestvovao je u osvajanju titula 1996, 1997. i 1998. On ističe da je Majkl Džordan, kome je 1995/96 bila prva "puna" sezona nakon povlačenja sa terena oktobra 1993, usadio saigračima neophodan mentalitet.

"Bikovi" su prethodne sezone (sa Džordanom u timu) ispali u polufinalu Istoka od Orlanda.

"Već u trening kampu nam je rekao da će svaku utakmicu tretirati kao da je plej-of. Svi ostali su prihvatili taj pristup. Imali smo iskusnu ekipu, dobar sistem i sreću da ne bude mnogo povreda. Sećam se i da smo bili ozbiljniji nego sledeće dve šampionske generacije Bulsa. Uopšte nije bilo zezanja".

Kukoč je za Stefa Karija rekao da je "svakako najbolji strelac i najbolji šuter današnjice", ali da je teško nazvati ga najboljim igračem, jer nema tako veliki kvalitet u fazi odbrane.

Braun, koji je bio defanzivni specijalista, priznaje da bi u svojim najboljim danima teško zaustavio aktuelnog MVP-ja.

"Način na koji sam čuvao svoje rivale teško da bi 'upalio' protiv Karija. On pogađa preko niskih, visokih, nije mu bitno. Verovatno bi Ron Harper imao više uspeha".

Zanimljivo je da Voriorse trenira Stiv Ker, koji je takođe bio član "kaznene ekspedicije" Čikaga tokom 90-ih, mada ga ove sezone bolovi u leđima sprečavaju da vodi utakmice.

"To je veoma važno, jer Stiv tačno zna šta je potrebno da bi se dobilo toliko utakmica i koliko je teško ostati fokusiran. Nema dileme da je druga polovina sezone mnogo teža i zahtevnija od prve... Kako se bude bližila kraju, podsetiće ih da jurnjava za rekordom nije važna. Važan je prsten koji dobijete ako postanete šampioni", zaključio je Venington.

Komentari / 0

Ostavite komentar