Srbi dočekali Novu na trgovima i u kafićima

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar i brojni građani pravoslavne vjeroispovjesti u ponoć su dočekali Pravoslavnu Novu godinu.

Republika Srpska 14.01.2016 | 08:15
Srbi dočekali Novu na trgovima i u kafićima

Slavilo se i širom Srpske. Doček Pravoslavne Nove Godine organizovan je u Banjaluci ispred Banskog dvora, odnosno na platou Hrama Hrista Spasitelja. Posjetioce su zabavljali učesnici Gradskog tamburaškog orkestra, Velikog Narodnog orkestra i folklornog ansambla „Veselin Masleša“.

Pravoslavna Nova godina veselo je dočekana i u Doboju gdje je, kao i za međunarodnu, organizovan doček na gradskom trgu.

Doček na otvorenom nije bio organizovan ni u jednoj opštini u sastavu grada Istočno Sarajevo, pa su se građani uglavnom odlučili za proslavu u ugostiteljskim objektima.

U Bijeljini nije bilo dočeka na otvorenom, ali se slavilo u ugostiteljskim objektima i u krugu porodice.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, umjesto na Trgu slobode u Trebinju, organizovan je u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" .

U ostalim opštinama istočne Hercegovine nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine.

Brčaci su Novu pravoslavnu godinu dočekali uz bogat muzički program kod Spomenika srpskim braniocima. Posljednje skunde stare godine sa sugrađanima je odbrojao i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić nakon čega je uslijedio veličanstven vatromet i nastavak slavlja.

Više stotina Zvorničana dočekalo je Novu godinu po julijanskom kalendaru u porti gradske crkve u kojoj je bio organizovan njen doček.

Pravoslavnu srpsku Novu godinu Višegrađani su dočekati uz muziku, vatromet, čaj i kuvanu rakiju na gradskom trgu kod Ćuprije na Drini.

Tradicionalnim vatrometom na Svetosavskom platou ispred hrama Svetog Save tačno u ponoć u Beogradu je obilježen početak Nove godine po Julijanskom kalendaru. Vatrometu je prisustvovao veliki broj građana, a prethodno je u hramu služeno blagodarenje za prošlu i moleban za uspešnu i blagoslovenu Novu 2016. godinu.

Više  hiljada Novosađana i njihovih gostiju sinoć je slavilo na Trgu slobode uz nastup Gorana Bregovića i veličanstven vatromet.

Veselo je bilo i uz hitove Željka Joksimovića koji je pijevao na platou ispred studentskih domova u Kosovskoj Mitrovici.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dragan Holandija

14.01.2016 07:36

Sta je braco srbi, nesto to slabo proslavljeno?! Nema direktnih ukljucenja sa trgova u Dnevnik, i to sto se slavilo siromasno slabo, malobrojno... Jest se i slavilo od rata na ovamo sto se god moglo, trosilo, a radilo se nije. Doslo vrijeme otreznjenja. Eeeee moji srbi, bez rada nema ljeba.

ODGOVORITE
Name

Ja

14.01.2016 07:46

Zaboli tebe Dragane! Ako nista imas sta za zapaliti (da valja) pa ti sve ravno do mora... A ovdje nas truju spricanom, shiptarskom!

Name

Dragan Holandija

14.01.2016 07:59

Drug moj, ja nit pusim nit pijem, vrijeme trosim u prirodi, putujem, ulazem u djecu... to su prave vrijednosti. Shvatio sam da moram ici iz RS kad sam vidio da se samo nesto obiljezava a rada nema. Kod Srba je jedina svetinja razanj, a rad im je najmanje bitan. Sad kad bez rada vise ne moze dalje, stiglo otreznjenje. Kasno...

ODGOVORITE
Name

Ja

14.01.2016 08:08

Pa dobro, nisam mislio nista lose! A i ja sam tu blizu, sto se tice prirode i drustva! Ali bi rado da barem zapalim, da mi mozak ode na pasu od ovih silnih gluposti...

Name

Ja

14.01.2016 08:42

PS. Po prici o raznju, jucer je pao bekan za slobodu, 70 kg. (nisam imao prasence, mali su jos). Rakija iz 2010 g.! Sve sam "napravio/zaradio"!

Name

re

14.01.2016 08:43

Bravo za obojicu...

Name

putin

14.01.2016 11:13

Zivelo pravoslavlje, jevandjelje, danasnji veliki i milostivi Vasilije, srecna srpska pravoslana novna godina svim pravoslavcima sirom svijeta od Tokija do Milwokija....

ODGOVORITE