Deset godina Škole ikonopisa „Odigitrija“

Škola ikonopisa „Odigitrija“ Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini ove godine proslavlja desetogodišnjicu predanog rada na obnovi pravoslavne likovne umjetnosti.

Republika Srpska 13.01.2016 | 15:20
Deset godina Škole ikonopisa „Odigitrija“

Lađa umjetničkog stvaralaštva, kako smo je oduvijek nazivali, osnovana je 2006. godine ljubavlju i nesebičnim zalaganjem prezvitera Vase J. Popovića, ali i njenih učenika i profesora.

Razvitku Škole svakako je doprinjela nesebična pomoć njenih prijatelja - mecena Škole gospođa Slobodanka Ćurčić, poslanik u Skupštini Brčkog, i Visoka škola - Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservaciju u Beogradu.

Škola ikonopisa „Odigitrija“ tokom godina svog postojanja pamti više od osam stotina polaznika, ali svoja vrata i dalje drži širom otvorena za nove polaznike.

U okviru Škole, osim izučavanja vizantijskog ikonopisa, za učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta omogućeno je kroz „Umjetničku radionicu“ izučavanje i drugih vidova likovnog izražavanja, te pripremna nastava za upis na likovne akademije.

Istinski me, pored svega, raduje činjenica da naša Škola nije primarno vezana samo za crtanje i slikanje nego je postala i ogledalo naše duše, kao što ni ikona nije samo slika, već molitva i nadanje u Gospoda.

Misija naše Škole je očuvanje onoga što jesmo i onoga što smo oduvijek i bili, a naš način očuvanja i širenja pravoslavnog nasljeđa je drugarstvo i ljubav. Ljetopis Škole bilježi niz kolektivnih izložbi, borbi za očuvanje pravoslavnog identiteta, studijskih putovanja...

Najavljujemo nova ukrcavanja u lađu umjetničkog stvaralaštva pod okriljem Putevoditeljke.

Tržni centar „EMPORIUM“ Bijeljina - 2. sprat

Kontakt: +387 65 858 532, +387 65 875 574, +387 65 312 055

Pridružite nam se!

Škola ikonopisa „Odigitrija“

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

13.01.2016 15:05

Заборавили сте само да кажете да је школа основана са благословом Владике Василија Качавенде!

ODGOVORITE
Name

Njegoš

13.01.2016 15:56

Tako je, odjednom se precutkuje sve dobro što je vladika Vasilije uradio.

Name

dragan

13.01.2016 15:57

Dobro bre Mihailo da li zbog toga treba školu zatvoriti, žigosatili i već šta drugo. Da li treba sve crkve porušiti za koje je blagoslov dao Kačavenda.

Name

МИХАИИЛО МИКИЋ

13.01.2016 19:09

Драгане, овде се неради о томе да ли школу која ради са благословом Владике Василија Качавенде треба због тога затворити или цркве које су пидигнуте са његовим благосливом порушити, већ о вашој части и поштењу, о вашој објективности,овде се ради о томе зашто се некаже права истина ко стоји иза отварања великог броја цркава, шкока и манастира у Семберији. Комунисти су безбожничка секта која болује од тога што вјерује погрешно да историја свијета са њима почиње. Историја са комунистима није почела и као што сада лијепи видимо када се комунистичке идеје налазе на ђубришту историје да историја са комунистима није ни завршила. Морамо да се научимо да будемо фер према себи и другима,да поштујемо и непријатеље своје а поготово људе попут Владике Качавенде без разлике на наша мишљрња о њему. ВАСИЛИЈЕ КАЧАВЕНДА ЈЕ учини пуно као Епискип Зворничко тузлански за своју Епархију и цијелу Семберију без разлике на оптужбе које њеми нису ни доказане. Случај Владике Василија Качавенде је политичке а не моралне или црквене природе. Ако је истина било шта од онога грозног и недостојног што комунисти о њему причају Црква је тада о томе барем нешто морала знати. Кријући од јавности праву истину о содомији ако је има у СПЦ која је света и без мане на себи, они који су знали и мудро ћутали учинили си са тиме страшан грех због којег такође требају да буду смењени са својих црквени дужности. ЗАТО КРИВО СЈЕДИ А ПРАВО БЕСЈЕДИ ПА СЕ НЕБОЈ НИКОГА. СРБАДИЈО МОЈА СРЕЋНА ТИ НОВА СРБСКА 2016 ГОДИНА!

Name

Miroslava Krstic

17.01.2016 11:16

Ne dozvolimo da nam dosadi ljubav. Nemojmo dizadi bunu na jedno ovakvo bogougodno djelo.

Name

Београд

17.01.2016 13:29

СВИМ УЧЕНИЦИМА И ЊИХОВИМ НАСТАВНИЦИМА ЧЕСТИТАМО НА ИЗУЗЕТНИМ РЕЗУЛТАТИМА КОЈЕ СУ ОСТВАРИЛИ У ПРВОЈ ДЕЦЕНИЈИ!!!

Name

Miroslava Krstic

13.01.2016 16:13

Skola ikonopisa je najbolje mjesto za vaspitavanje mladih. Vise puta sam ucestvovala u programima koje su organizovali, bila su to poklonicka putovanja puna radosti, umjetnicke radionice za slikanje,crtanje, vez i rucne radove, izlozbe... Iskreno se radujem sto je upis novih clanova u toku, zelim vam jos puno uspjeha.

ODGOVORITE
Name

Stefan

14.01.2016 14:36

Тачно је и логично да је Василије Качавенда благословио отварање школе иконописа, изградњу цркава, манастира и других објеката.... и шта сад!? Хвала Богу имамо новог владику који исто тако као предходне владике, даје благослов у име Христа и Eпархије зворничко-тузланске на изградњу већ поменутих установа и нове дјелатности у цркви. Tако и треба да буде,шта је ту спорно? Па хвала Богу да те установе раде са благословом цркве а не секуларизовано. Ја не видим ни смисао ни поенту овога што пишу људи типа Михаило и слични.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

14.01.2016 23:25

Стефане. Невидиш ти ни врх свога носа а опет живип. Кад ти нос порасте као у Пинокиа казаће ти се само. Само њушкај!

Name

Marija

14.01.2016 20:54

Izlozbe su vam diiivne...10 godina nije malo! Cestitamo!

ODGOVORITE
Name

Vesna

14.01.2016 21:25

Organizuju jako lepa putovanja i decu vaspitavaju u crkvenom duhu. Bila sam s njima na jednom putovanju, veoma lepo su brinuli o deci, kao da su njihova.

ODGOVORITE
Name

Jelena

17.01.2016 11:34

Bravo!!!!

ODGOVORITE
Name

Радоје

17.01.2016 12:04

Добро је да Бијељина има нешто овако.

ODGOVORITE
Name

Lepa

17.01.2016 12:26

Danasnjem drustvu ovo je preko potrebno, pored rijalitija i mnogog nemorala danasnjeg, oni su iskra dobra.

ODGOVORITE
Name

Milan

18.01.2016 11:13

Узећи у обзир да је скоро једина умјетничка радионица за омладину овдје,свака им част, нисам знао да је оволико прошло. :)

ODGOVORITE