Poljska dozvolila kontrolu medija

Poljski predsjednik Andžej Duda potpisao je sporni zakon kojim se konzervativnoj vladi daje pravo da vrši kontrolu državnih medija, uprkos zabrinutosti EU i osudama organizacija za ljudska prava.

Svijet 07.01.2016 | 18:34
Poljska dozvolila kontrolu medija

"Za predsjednika je važno da državni mediji budu nepristrasni, objektivni i kredibilni", rekla je danas novinarima portparol predsjednika Malgoržata Sadurska.

Prema novom zakonu, više zvaničnike na državnom radiju i televiziji će imenovati i otpuštati - ministar finansija, a ne Državni odbor za radiodifuziju, kao što je do sada bio slučaj. Takođe, prema novom zakonu, direktori i članovi nadzornog odbora poljskih javnih emitera, će biti otpuštni momentalno, prenosi AFP.

Vladajuća stranka Pravo i pravda ranije je najavila da planira da pretvori novinsku agenciju "PAP" i javnu radio televiziju- trenutno u vlasništvu države, u nacionalne institucije kulture kao što su opere ili nacionalni muzeji.

Ovaj zakon je najnoviji u nizu kontroverznih mjera koje je uvela vladajuća partija Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog koja je pobijedila u oktobru na opštim izborima nakon osam godina u opoziciji.

Duda je krajem prošle godine potpisao zakon o reformi Ustavnog suda, uprkos masovnim protestima i tvrdnjama opozicije da se time ugrožava nezavisnost sudstva.

Savjet Evrope je pozvao poljskog predsjednika da ne potpiše Zakon o medijima.

Evropska komisija će 13. januara diskutovati o vladavini zakona u Poljskoj, što bi moglo da dovde do toga da Poljska izgubi pravo glasa u Uniji, prenosi "Rojters".

Komentari / 0

Ostavite komentar