Пољска дозволила контролу медија

Пољски предсједник Анџеј Дуда потписао је спорни закон којим се конзервативној влади даје право да врши контролу државних медија, упркос забринутости ЕУ и осудама организација за људска права.

Свијет 07.01.2016 | 18:34
Пољска дозволила контролу медија

"За предсједника је важно да државни медији буду непристрасни, објективни и кредибилни", рекла је данас новинарима портпарол предсједника Малгоржата Садурска.

Према новом закону, више званичнике на државном радију и телевизији ће именовати и отпуштати - министар финансија, а не Државни одбор за радиодифузију, као што је до сада био случај. Такође, према новом закону, директори и чланови надзорног одбора пољских јавних емитера, ће бити отпуштни моментално, преноси АФП.

Владајућа странка Право и правда раније је најавила да планира да претвори новинску агенцију "ПАП" и јавну радио телевизију- тренутно у власништву државе, у националне институције културе као што су опере или национални музеји.

Овај закон је најновији у низу контроверзних мјера које је увела владајућа партија Права и Правде Јарослава Качињског која је побиједила у октобру на општим изборима након осам година у опозицији.

Дуда је крајем прошле године потписао закон о реформи Уставног суда, упркос масовним протестима и тврдњама опозиције да се тиме угрожава независност судства.

Савјет Европе је позвао пољског предсједника да не потпише Закон о медијима.

Европска комисија ће 13. јануара дискутовати о владавини закона у Пољској, што би могло да довде до тога да Пољска изгуби право гласа у Унији, преноси "Ројтерс".

Коментари / 0

Оставите коментар