Šta će se desiti ako ne pijete alkohol do kraja mjeseca

Uzdržavanje od alkohola u prvih mesec dana godine u poslednje vreme poprima sve veću popularnost, naročito u Velikoj Britaniji.

Zanimljivosti 07.01.2016 | 18:16
Šta će se desiti ako ne pijete alkohol do kraja mjeseca

Sajt DryJanuary.org, kampanja koju vodi britanska organizacija “Alcohol Concern”, navodi da više od dva miliona Britanaca nije konzumiralo alkohol tokom januara 2015.

Istraživanja pokazuju da odricanje od alkohola samo tokom jednog meseca može pozitivno da utiče na navike kada je u pitanju konzumiranje alkoholnih pića tokom cele godine. Studija objavljena prošlog meseca u časopisu “Health Psychology” otkriva da su oni koji su makar samo pokušali da se odreknu alkohola tokom mesec dana, u sledećih šest meseci konzumirali manje alkohola.

Šezdeset četiri odsto od 857 učesnika studije uspešno je sprovelo odluku o “Januaru bez alkohola” i unosilo je manje alkohola i ređe se opijalo u narednih šest meseci. S obzirom na to da su u istraživanju učestvovali dobrovoljci, ovi podaci možda i nisu reprezentativni.

Naučnici su ranije ustanovili da odricanje od alkohola tokom samo mesec dana blagotvorno utiče na zdravlje, na primer, poboljšava funkcionisanje jetre i smanjuje rizik od dijabetesa.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar