Konkurencijsko vijeće kaznilo grupaciju "Telemah"

Portal "Slobodna Bosna" u posjedu je rješenja Konkurencijskog vijeća BiH kojim je vlasnik tv kanala "Sport Klub" ponovo kažnjen zbog zloupotrebe monopolističkog položaja u BiH.

Bosna i Hercegovina 04.01.2016 | 17:15
Konkurencijsko vijeće kaznilo grupaciju "Telemah"

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 23. decembra prošle godine, razmatralo je zajednički zahtjev nekoliko kablovskih operatera da se ukine monopolistički položaj tv kanala "Sport Klub" na tržištu BiH.

Vlasnik ovog kanala, rumunska kompanija IKO media koja odnedavno posluje pod nazivom „United Media Distribution" a u čijoj pozadini stoji preduzetnik iz Srbije Dragan Šolak, već je po istom osnovu kažnjena 2013. godine. Tada je Šolakovoj firmi naloženo da plati kaznu u iznosu od 125.000 KM, te da u roku od 60 dana pod jednakim uslovima zaključi ugovor sa svim kablovskim operaterima zainteresovanim za emitovanje tv kanala "Sport Klub". Šolak je ovo rješenje djelimično izvršio: platio je kaznu od 125.000 KM, no kablovskim operaterima i dalje je uskratio distribuciju tv kanala "Sport Klub".



Uslijedio je novi zahtjev kablovskih operatera, a Konkurencijsko vijeće BiH, nakon provedenog postupka, utvrdilo je očiglednu zloupotrebu dominantnog položaja te je ovog puta vlasniku "Sport Kluba" odrezalo drastičnu kazna u iznosu od 250.000 KM, te mu izreklo mjeru hitne zabrane zloupotrebe dominantnog položaja.

U Rješenju se izričito navodi da Šolakova firma mora platiti kaznu i izvršiti sve druge naložene obaveze u roku od 60 dana, uz navedenu prijetnju da će se kazna u protivnom naplatiti prinudnim putem - zapljenom imovine povezanih firmi - među kojima je i Telemach.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pion

04.01.2016 17:26

E ovo je vec lijepa vijest,samo po dzepu pa neko ce da popusti.,a mi gledaoci se nadamo da cemo moci uskoro gledati SK.

ODGOVORITE
Name

Sport bez granica

04.01.2016 17:57

Prava odluka i fino je čuti da u ovoj državi neko radi kako treba☺

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

04.01.2016 19:23

A poslije slijede kazne za ilegalno reemitovanje mnogih tv kanala putem Net TV Plus IPTV sistema. Sudski procesi su pred međunarodnim sudovima u toku sa veoma visokim odštetnim zahtjevima. Ničija nije do zore gorjela pa neće ni Šolakova i njegovih američkih partnera.

ODGOVORITE