Analiza - video: Brži od Bolta, a misli da je Betmen… !

Upoznajte turbo napadača koji obožava lovu, brza kola i lepe golove! Prvi fudbaler iz Gabona u istoriji Bundeslige najbolji je strelac u TOP 5 evropskih liga ispred Mesija, Ronalda, Suareza, Levandovskog, Iguaina...

Fudbal 03.01.2016 | 22:00
Analiza - video: Brži od Bolta, a misli da je Betmen… !

Samo ON može da pretrči 30 metara brže od Juseina Bolta. ON je postigao 23 gola ove jeseni u svim takmičenjima u i prvi je strelac Evrope, a vozi najskuplja i najbrža kola - od belog Ferarija 458 do Lamborgini Avantadora. Misli za sebe često i da je Betmen ili barem Spajdermen…

Dame i gospodo - Pjer Emerik Obamejan!

Ono što ćete uvek dobiti od njega je šou. Golovi su zagarantovani, ali i elegantna odeća, sprinterska brzina, salta... Navijačima Dortmunda često nije puno potrebno da gledajući utakmice sa svog jedinstvenog Žutog zida prepoznaju lojalnost i požrtvovanost koju im je proteklih meseci demonstrirao prvi fudbaler iz Gabona koji je ikada zaigrao u Nemačkoj.

Posmatrajući ga svakog vikenda kako sipa golove, mora da razmišljaju u sebi - “kako smo uboli džek-pot”. Odlazak sjajnog Poljaka Roberta Levandovskog u Bajern, i rastanak sa Jirgenom Klopom, dvojicom ljudi koji su obeležili jednu epohu u istoriji Milionera, uplašio je samo na trenutak taj famozni Žuti zid. Sve dok se nije probudio novi superheroj iz Dortmunda.

Naravno, preterivanje je reći da je jedan fudbaler, pa bio on i mašina za golove na turbo pogon, može da zameni takve majstore. Da mu nisu dali šansu da postane glavna opcija u napadu, sigurno bi to bilo veliko razočaranje za fantastičnog Obamejana. Ali, najpre je sjajni Klop morao da ode, da bi Gabonac progledao. Fudbalski.

Nemac ga je kupio u leto 2013. godine iz Sent Etjena za 12.000.000 evra, samo nekoliko meseci nakon što mu je izmakla francuska Zlatna kopačka (postigao 19 golova, što je bilo čak 11 manje od fantastičnog Zlatana Ibrahimovića). Lokalni mediji odmah su napisali kako je brži od Juseina Bolta, jer dok je kao klinac trenirao u Milanu (pitamo se kakvi li su ga “eksperti” otpustili odande pre nego što je postao punoletan!?), Obamejan je razdaljinu od 30 metara mogao da pretrči za 3,7 sekundi.

“Možda da organizujete trku između nas dvojice”, izazvao je Obamejan Jamajčanina.

Čim je kročio na čuveni Vestfalen učinio se kao skrojen za Klopov energični fudbal. Gabonac je obećao na predstavljanju da će postići 20 golova u prvoj sezoni, što je otvoreno iziritiralo Nemca, a i nije održao to obećanje – pogodio je samo 13 puta. Zato je Klop bio na korak od odluke da ga proda već posle prve sezone, ali su tu nameru blokirali klupski čelnici Hans-Joakim Vacke i Mihael Cork.

I kao da su predosetili da će Nemac godinu dana kasnije napustiti Dortmund, a da će to automatski dovesti i do eksplozije Afrikanca. Stvarno se popravio u sezoni 2014/15. koja je bila loša za tim i koja je kulminirala odlaskom Klopa. Bez vrhunskog veznog reda, nemoćnog da ispuni zahteve mpodernog fudbala, prednost hitronogog napadača u igri nije se primećivala. Opet, postigao je 25 golova, iako je i sam znao da ga novi trener Liverpula nije iskoristio na najbolji način. To se pokazalo tek kada je letos stigao Tomas Tuhel, koji je izvršio samo malu promenu u timu.

Umesto na krilo, novi šef ga je poslao u sam špic, a rezultat svega – 18 golova na 17 utakmica u Bundesligi i status trenutno najboljeg strelca u Evropi. Ne samo da se Obamejan proslavio kao čovek koji je podsetio na ipak veći podvig Gerda Milera iz sezone 1976/77. kada je legendarni Nemac postigao 19 golova na 14 utakmica u Bundesligi, već je i sveukupno prvi golgeter Evrope u ovom trenutku, ispred Vardija, Nejmara, Mesija, Suareza, Benzeme, Levandovskog, Iguaina...

I zaista mu prija nova pozicija. Obamejan ove sezone ima daleko više prilika za gol nego ikada ranije, a utisak je da ceo tim igra za njega, što mu je donelo impresivan skor ove jeseni - 23 gola na 21 utakmici u svim takmičenjima.

Većinu golova koje postiže Gabonac slavi na originalan način. Ili skine dres i ispod ostane u majici Betmena, ili izvuče iz štucne masku sa likom Spajdermena i stavi je na glavu pred oduševljenom masom koja mu kliče. Naravno, pre toga je salto obavezan, što je postalo karakteristično za Obamejana. Možda niste znali, ali osim fudbalskog kvaliteta, Gabonac je veliki ljubitelj raskoši.
“Ima se, može se”, deviza je mnogih bogataša, a ni Obamejan nije imun da pokaže drugima da ima love u džepu, bez obzira što nastupa u klubu koji je u simbol radničke klase. Na stranu to što je igrajući za Sent Etjen nosio sada već čuvene svetlo-zelene kopačke sa 4.000 Svarovski kristala na utakmici sa Lionom. Mnogo je impresivnija kolekcija skupih i brzih automobila čija se vrednost izražava u ciframa od po šest nula.

Ali i to je nekakvo merilo slave, koje su mu doneli golovi u dresu Dortmunda, a koji bi mogli da mu omoguće sledećeg leta i nešto veće, kao što je recimo, transfer u Barselonu. Možda… Prema mnogim navodima, katalonski gigant je najzainteresovaniji za vihornog napadača Milionera, iako je jasno da će im trebati velike pare kako bi ga odveli.
“Totalno sam srećan i osećam da mi je budućnost u Dortmundu. Borusija je moja druga kuća, zadovoljan sam i nikada nisam želeo da odem iz nje”, istakao je Obamejan prošlog leta kada je produžio ugovor sa Milionerima do leta 2020. godine.

Svakako da Gabonac ima puno razloga da bude srećan. Ne samo što sipa golove u dresu Dortmunda ove sezone, već i zato što ume da ih proslavi. Maske i majice umeju da budu kažnjive od strane sudija, ali mu u Dortmundu za sada dozvoljavaju ove ludorije jer vole svog Betmena. A i njihov Betmen voli Dortmund. Za sada, to je idealan odnos, koji pali fudbalsku Evropu.

Komentari / 0

Ostavite komentar