Musa: Zbog majke odbio Olimpijakos, a zbog Bosne - Fener!

Džanan Musa mogao da zaigra u Olimpijakosu, ali i Turskoj reprezentaciji!

Košarka 31.12.2015 | 22:20
Musa: Zbog majke odbio Olimpijakos, a zbog Bosne - Fener!

Džanan Musa jedan od najboljih mladih košarkaša Evrope u opširnom intervjuu za “Dnevni avaz” je govorio o svojim prvim košarkaškim koracima i ambicijama.

Musa je karijeru počeo u rodnom Bihaću.

" U Košarkaškom klubu Bosna XXL iz Bihaća napravio sam prve korake u karijeri. Brat Džannis bio je taj koji me je oduvijek podsticao i, uz njegovu pomoć i bezuvjetnu podršku, počeo sam trenirati. U početku je to bilo rekreativno, sve dok nisam došao u Košarkaški klub Koš u Sarajevo, odakle je, zapravo, i počela ozbiljna priča. Veliku ulogu u mojim prvim koracima odigrali su prvi čovjek Koša Sejo Bukva te treneri Enes Numanović i Salih Keljalić. Kasnije, kada sam već stigao do kadeta, sve je podignuto na mnogo viši nivo. Marljivo sam trenirao i za kratko vrijeme postigao sam zaista mnogo", rekao je Musa, koji je u decembru 2014. godine prešao u Cedevitu iako je imao i ponudu jednog od najvećih evropskih klubova, grčkog Olimpijakosa.

" Imao sam poziv i Cedevite i Olimpijakosa, a za Hrvatsku sam se opredijelio najviše zbog majke, kako bi mi ona bila bliže. Još sam veoma mlad, a i dosta sam vezan uz roditelje, koji su mi veliki oslonac u životu. Oni su bili prvi i glavni razlog za moju odluku, a potom i odlični uslovi koje mi je moj trenutni klub ponudio", kaže Musa, koji je imao ponude da promijeni i državni dres.

" Reprezentacija je za mene svetinja i važnija mi je od bilo kojeg kluba. Imao sam mnogo ponuda i pozive iz reprezentacija Hrvatske i Turske, ali nikada u životu, ni za kakav novac, ne bih ostavio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nema boljeg osjećaja nego predstavljati svoj narod", kaže Musa, koji je odbio i ponudu Fenerbahčea, koja je bila uslovljena prihvatanjem državljanstva Turske.

" Moj dječački san bio je da zaigram za Fenerbahče, a to je upravo klub za koji sam dobio ponudu. Meni su, kao mladom igraču, ponudili veliki novac, a mojim roditeljima posao u Turskoj. No, zbog svoje domovine, odustao sam od onoga o čemu sam maštao još kao dječak. Nadam se da ima još ljudi koji bi tako . Naravno da je bilo teško odbiti, ali kada sam raščistio sam sa sobom, shvatio sam da nisam neko ko ostavlja svoj narod. Znate, oni najveći se ne poznaju samo u dobru. Ja sam uvijek uz svoj narod, i u najtežim momentima, a mi očekujemo da će BiH ponovo biti uz nas kada odemo na Svjetsko prvenstvo do 17 godina u Španiji", rekao je Musa.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

verona

31.12.2015 21:30

Svaka čast momcino i pozdrav za tvoje roditelje od prijatelja iz Verone

ODGOVORITE