Proslava Božića po Gregor. kalendaru

Božić po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Svijet 25.12.2015 | 08:32
Proslava Božića po Gregor. kalendaru

Nadbiskup Hočevar je čestitao svim vernicima Božić i poručio da greh i sklonost ka egocentričnim stvarima ne pripadaju ljudskoj ličnosti.

Čestitajući Božić svim vernicima koji taj praznik slave 25. decembra, Hočevar je poručio da kultura naših međusobnih odnosa nije u tome da jedni druge potčinjavamo, nego da jedni druge obogaćujemo.

"Dokle god svi ljudi na svim nivoima ne zažive Isusovo milosrđe prema nama samima, među nama će biti nerazumevanja, sukoba i mržnje", naveo je Hočevar u Božićnoj poslanici.

"Slavljenje Božića zato i jeste tako lepo, bogato, očaravajuće, jer sa velikim zanosom otkrivamo koliko smo nekome dragoceni, važni, koliko smo očekivani i dobrodošli, koliko smo u njemu jedinstveni, uvek postavljeni na pravo mesto i u pravi položaj. Omogućimo i mi takvo slavlje jedni drugima", poručio je Hočevar.

Hočevar je naveo da slaveći godinu milosrđa nužno treba da otkrijemo najtemeljniju i najosnovniju stvarnost, a to je da samo pravi odnosi prema svemu i svakome menjaju svet.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

(RTS)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ja

25.12.2015 06:53

Danas je petak, 25. decembar i nista vise!!!

ODGOVORITE
Name

Balvan

25.12.2015 07:34

Kad mislis da si sam na svijetu, jeste.

Name

mmg

25.12.2015 07:47

Re Ja, jadan si ti jer ne poštivaš ni svoju vjeru

Name

Bošnjak

25.12.2015 07:52

Možda je za tebe 25.decembar i ništa više a možda je i za mene isto ali Ja svima čestitam Božić koji danas slave,da im Bog podari sreću ,zdravlja i novca !!! ,, Ja " da si pametniji znao bi da danas osim katolika Božić slave i pravoslavni Grci,Rumuni ...

Name

...

25.12.2015 08:49

Eto, samo JA pa , JA' treba dodati, ti pa ti...

Name

xx

25.12.2015 09:01

Samo 25. Decembar i ti i samo ti...

Name

Ja

25.12.2015 09:08

Ja i moja porodica docekujemo pravi Bozic sto tek dolazi!

Name

Михаило Микић

25.12.2015 19:55

Данас наша Света СРБска Православна Светосавска Црква Христова по старом СРБском осврћеном црквеном јулијанском Календару слави Светог Спиридона Чудотворца И друге ИСПИВЈЕДНИКА, Светитеље и Мученике за истину Христову и правду Божију и ништа више!