"Rez": Očekuje se predaja uhapšenih

Tužilaštvu BiH još nisu predati uhapšeni u akciji "Rez" za koje postoje saznanja i dokazi da održavaju kontakte sa radikalnim grupama "Islamske države", kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

Bosna i Hercegovina 23.12.2015 | 12:25
"Rez": Očekuje se predaja uhapšenih

"Očekujemo da će nam biti predati tokom dana ili uveče, tako da ćemo sutra imati neku informaciju o daljim aktivnostima", izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U akciji, koja je juče realizovana prema nalogu Tužilaštva BiH protiv osoba koja se dovode u vezu sa terorizmom, uhapšeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mušić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.

Svih 11 uhapšenih dovode se u vezu sa terorizmom i finansiranjem terorizma, pripremanjem krivičnog djela, podstrekivanjem na odlazak na strana ratišta, te u vezu sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Tokom akcije pretreseno je 13 lokacija na području Kantona Sarajevo, a uhapšeni su sprovedeni u prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade i biće predati Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.

Akciju su realizovali pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar