Strah od napada na teritoriji Amerike

Centar za preventivnu akciju uticajnog američkog Saveta za spoljne odnose kao najveće pretnje nacionalnoj bezbednosti i interesima SAD u 2016. godini ističe mogućnost napada na tlu Sjedinjenih Država, koji bi za posledicu imao veliki broj žrtava. Pominje se da je ovakav scenario zamisliv i u zemljama saveznicama Amerike.

Svijet 22.12.2015 | 08:30
Strah od napada na teritoriji Amerike

Predviđa se i mogućnost "razornog sajber napada" na ključnu američku infrastrukturu.

Centar koji je pre dve godine kao "najveću pretnju" izdvojio opasnost od širenja sirijskog sukoba, i za narednu godinu predviđa da će upravo na ovom ratištu doći do intenziviranja borbi.

U ovom osmom godišnjem istraživanju, prvi put se među najvećim pretnjama za SAD izdvaja i politička nestabilnost u Evropi. Ta pretnja je, kako se navodi, posledica "priliva migranata, jačanja socijalne nestabilnosti, napada terorista ili nasilja prema izbeglicama i migrantima".

Značajna pretnja u 2016. je, kažu, i mogućnost velike krize sa Severnom Korejom.

Kako je naveo jedan od glavnih autora istraživanja Pol Stejrs, na spisku prvostepenih pretnji "većina je na ovaj ili onaj način povezana s Bliskim istokom". Očekuje se dalja fragmentacija Libije i Iraka, povećane tenzije između Izraelaca i Palestinaca, intenziviranje političkog nasilja u Turskoj i Avganistanu, nestabilnost u Egiptu.

Mogući sukob Rusije i neke od zemalja NATO je, međutim, pretnja od umerenog značaja. I širenje sukoba Rusije i Ukrajine je, umesto prošlogodišnjeg visokog, dobilo srednji prioritet, posle postizanja primirja u Donbasu. Sa spiska prvostepenih pretnji, na spisak srednjih "pala" je mogućnost sukoba Kine sa susedima u Južnom kineskom moru.

Među najmanje ozbiljnim pretnjama su mogući scenariji političke nestabilnosti u Saudijskoj Arabiji ili Kongu, kao i potencijalne aktivnosti islamista u Rusiji.

Osnovan 1921. godine, sa sedištem u Njujorku, i nacelarijom u Vašingtonu, Savet za spoljne odnose okuplja 4.900 članova. Iskusni političari, bivši državni sekretari, direktori CIA, bankari, advokati, profesori, novinari, ovaj institut čine jednom od najuticajnijih spoljnopolitičkih organizacija u SAD. Veliki finansijeri posle osnivanja Saveta bili su fondacije "Rokfeler" i "Ford", a članovi Upravnog odbora uključuju Medlin Olbrajt i Kolina Pauela.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar