Uhapšeno 5 lica zbog krijumčarenja novca

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH danas su, u okviru istrage krijumčarenja novca u Hrvatsku, pretresli 17 lokacija na širem području BiH i pronašli više od 200.000 evra, koji će biti privremeno oduzeti.

Bosna i Hercegovina 21.12.2015 | 14:52
Uhapšeno 5 lica zbog krijumčarenja novca

Operativna akcija "Kurir" provedena je u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta, MUP-a Tuzlanskog i Posavskog kantona, saopšteno je iz Sipe.

Osumnjičeni se terete da su od avgusta 2014. do decembra ove godine udruženo djelovali tako da su u više navrata iz BiH, preko Graničnog prelaza Orašje, u Hrvatsku nelegalno prenosili novac u gotovini, polagali na bankovne račune otvorene u bankama na teritoriji Hrvatske, a potom slali pravnim i fizičkim licima na račune otvorene u poslovnim bankama u Kini.

Robu kupljenu novcem koji je prebacivan na račune u kineskim bankama osumnjičena lica su prodavala "na crno" na području BiH.

Nezakonitim aktivnostima osumnjičenih lica iznesen je novac u vrijednosti većoj od 23,4 miliona KM, čime su oštetili Budžet BiH za više od tri miliona KM.

Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba i pravnih lica.

Prilikom pretresa pronađeno je više od 200.000 KM, oružje, poslovna dokumentacija, više putničkih i teretnih vozila koja će biti privremeno oduzeta.

Više informacija Sipa je najavila po završetku pretresa.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

e

21.12.2015 14:05

HVATAJU SiTNE "KOKOSARE" A ONI STO IZNOSE MILIONE IMAJU SLOBODAN PROLAZ ::DOKLE ?

ODGOVORITE