Majka ga veže lancem da ne bi pio

Ostati trijezan je prava borba za mnoge alkoholičare, a protagonista ove priče nije izuzetak.

Svijet 14.12.2015 | 13:55
Majka ga veže lancem da ne bi pio

Naime, Žang Rui (30) na sve načine je pokušao da se riješi ove ovisnosti, međutim skoro svaki pokušaj je završavao neuspjehom, što je činilo i njega i njegovu porodicu očajnima. Nakon što je pokušao sve, dopustio je svojoj majci da ga zaveže lancem u sobi, kako ne bi izlazio vani i dolazio u dodir s pićem.

Žang, koji je još zavezan u svojoj sobi u gradu Bengbu, istočna Kina, izjavio je kineskim novinarima da više nije mogao da se sjeti niti jednog načina da prestane da pije. Znao je da će, ako nastavi, uništiti svoju porodicu, a sebe ubiti, piše Shanghaiist.

Uprkos nevjerovatnom načinu odvikavanja, Žang je uvjeren da samo ovako može prestati da pije i da dalje uništava svoj život. Zapravo, on je vezan već šest mjeseci, a ostaće tako sve dok ne prestane osjećati potrebu za alkoholom.

Njegov svijet je mala soba, veličine 10 metara kvadratnih, u kojoj se nalazi samo madrac, TV i laptop. U sobi čak nema ni toalet, već kantu. Tušira se tako što mu majka donosi vodu.

Inače, lanac kojim je vezan dugačak je četiri metra i težak oko 10 kg, tako da teško može i da ustane i hoda s njima. Uglavnom, čitava njegova aktivnost se svodi na laganu šetnju po sobi i to je to.

Prema riječima novinara koji su imali priliku da ga posjete, Žang je nekada bio dobra, plemenita osoba. Radio je kao vozač kamiona, ali se sve promijenilo kada je prije izvjesnog vremena počeo da pije. Postao je toliko nasilan da su ga žena i djeca napustili. Stvari su otišle toliko daleko da je počeo lutati ulicama i prositi kako bi sebi kupio najjeftinije piće. Kada bi se napio, nije imao kontrole šta radi.

Nakon što ga je žena napustila, Žang je bio toliko očajan da se odlučio na ovaj nevjerovatan potez. Odvikavanje je, s vremena na vrijeme, toliko teško da čak pokušava da sam skine lanac, ali je svaki pokušaj bezuspješan. Kada shvati da je opet poklekao, jednostavno se izbičuje. Zasad je samo uspio da povrijedi sam sebe. Ipak, kaže odlučno da nema odustajanja.

Inače, Žang je imao prilično težak život; izgubio je oca još u djetinjstvu, nakon čega je živio s majkom, sastavljajući kraj s krajem. Vjeruje se da je teško djetinjstvo i odrastanje zapravo to što ga je odvelo u alkoholizam.

Sve ovo je svakako najteže palo njegovoj porodici. Njegova majka, skromna žena, kaže da joj se srce kida kada ga vidi zavezanog, ali neće odustati i odvezati ga sve dok ne budu sigurni da više neće piti.

Cijela ova situacija je krajnje neizvjesna, jer ni majka niti sin ne znaju koliko će on biti još zavezan, ali majka je odlučna da istraje do kraja, jer zna da je ovo jedini način da opet vrati svog sina, koji je nekada bio omiljen među svima.

Ovo je možda najekstremniji slučaj samoodvikavanja od ovisnosti, nakon priče o čovjeku koji je na glavu stavio metalni kavez, a sve sa ciljem da prestane da puši.

Izvor: NN

Komentari / 0

Ostavite komentar