NBA: Voriorsi oborili i rekord iz XIX veka!

Nivo partija Golden Stejt Voriorsa od starta sezone jednostavno je neverovatan, a šampioni NBA lige nastavljaju da obaraju rekorde i pomeraju granice.

Košarka 07.12.2015 | 16:20
NBA: Voriorsi oborili i rekord iz XIX veka!

Predvođeni najboljim igračem današnjice Stefenom Karijem, momci Stiva Kera najpre su oborili rekord za najbolji start sezone sa 16 uzastopnih pobeda, nadmašivši tako dostignuća Vašington Kapitolsa iz sezone 1948/49 i Hjuston Rokitsa iz sezone 1993/94.

Računajući i kraj prošle takmičarske godine, kada su preko Klivlend Kavalirsa stigli do prve titule u istoriji franšize posle ravno četiri decenije, Voriorsi se nalaze u seriji od 25 trijumfa, čime su postali najuspešniji američki tim u istoriji sporta u Severnoj Americi, kada je u pitanju početak sezone.

Ekipa iz 'Orakl Centra' oborila je rekord Sent Luis Marunsa iz XIX veka, pošto su Marunsi 1884. godine imali 20 uzastopnih slavlja na početku takmičarske godine u preteči Nacionalne bezjzbol lige (MLB) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tim iz Misurija završio je spomenutu sezonu sa šampionskom titulom i skorom 94-19.

Golden Stejt je do rekordne pobede stigao slavljem u derbiju večeri protiv Toronto Reptorsa, kada smo imali prilke da gledamo 'revolveraški obračun' između Karija i Kajla Laurija, ali i novu fascinantnu partiju verovatno najboljeg sportskog kolektiva na planeti u ovom trenutku.

Ipak, nisu puke brojke ono što definiše fenomenalan početak sezone tima iz Kalifornije, već lakoća s kojom Voriorsi predvođeni nestvarnim Karijem lome rivale i dolaze do trijumfa. Prosečna razlika sa kojom slave prelazi 15 poena, ubacuju prosečno više od 120 koševa za 48 minuta, a 14 pobeda ostvarili su sa najmanje deset poena viška.

Nema sumnje da će svaki sledeći protivnik Golden Stejta dati sve od sebe da baš on bude taj – taj koji će zaustaviti '12 ratnika' i označiti kraj njihovog trijumfalnog puta, ali i takođe naći svoje mesto u istoriji – odmah pored imena Voriorsa.

Međutim, stiče se utisak da se malo ko pita kada se Kariju igra košarka, pa nije nemoguće da Voriorsi najpre izjednače uspeh Majami Hita od 25 uzastopnih pobeda, od pre dve sezone, a zatim i napadnu apsolutni rekord iz sezone 1971/92 – koji je u vlasništvu Los Anđeles Lejkersa – kada su Eldžin Bejlor, Džeri Vest i Vilt Čemberlen napuštali parket kao pobednici u 33 uzastopna navrata.

Da bi to učinili, moraće da zabeleže još sedam pobeda, pa da poraze Klivlend Kavalirse na katolički Božić, da bi tri dana kasnije protiv Sakramento Kingsa bili na 'vratima' istorije.

Ko zna, možda ćemo prisustvovati i apsolutnom 'prepravljanju istorijskih knjiga' jer ni učinak Čikago Bulsa njegovog 'Letećeg visočanstva', iz sezone 1995/96, od 72 trijumfa i samo deset poraza u ovom trenutku ne deluje nedostižno.

Ko stoji Voriorsima na putu do istorije i besmrtnosti?

8. decembar Indijana Pejsers – Golden Stejt Voriors
11. decembar Boston Seltiks – Golden Stejt Voriors
12. decembar Milvoki Baks – Golden Stejt Voriors
16. decembar Golden Stejt Voriors – Finiks Sans
18. decembar Golden Stejt Voriors – Milvoki Baks
23. decembar Golden Stejt Voriors – Juta Džez
25. decembar Golden Stejt Voriors – Klivlend Kavalirs
28. decembar Golden Stejt Voriors – Sakramento Kings

Komentari / 0

Ostavite komentar