Oborili avion zbog trgovine naftom sa ID

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Turska oborila ruski avion Su-24 kako bi zaštitila svoju trgovinu naftom sa Islamskom državom, prenosi AFP.

Svijet 30.11.2015 | 22:59
Oborili avion zbog trgovine naftom sa ID

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da za Rusiju nije važno to što odluku o obaranju ruskog bombardera Su-24 nije doneo predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, jer je to u svakom slučaju bila greška.

Čuli smo od turske strane da nije predsednik Turske doneo odluku, da su to odlučile druge osobe. Za nas to, u celini gledano, nema previše značaja, važno nam je to što su zbog te zločinačke akcije poginula dva naša vojnika“, rekao je Putin u Parizu, gde se održava međunarodna konferencija o klimatskim promenama.

Rusija ima osnova da veruje da je ruski avion Su-24 oboren kako bi Daeš (Islamska država) mogla bezbedno da isporučuje naftu u Tursku, rekao je Putin.

„Imamo osnova da verujemo da je odluka da se obori naš avion bila diktirana željom da se obezbede putevi za isporuku nafte na teritoriju Turske, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere“, rekao je ruski predsednik.

Zaštita Turkmena je samo izgovor“, dodao je Putin komentarišući interese Turske u Siriji.
Predsednik Rusije je, takođe, rekao da mu je veoma žao zbog pogoršanja odnosa s Turskom jer se lično zalagao za njihovo jačanje.

„Mislim da nam je svima žao. I meni lično je veoma žao jer sam ja sam mnogo toga učinio da se ti odnosi izgrade tokom dugog perioda“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li mu je žao zbog pogoršanja odnosa s Turskom ako se uzme u obzir da je nivo tog partnerstva bio izuzetan.

Prema rečima ruskog predsednika, ogroman broj njegovih kolega slaže se s tezom da nije bilo nikakve potrebe da se Su-24 gađa jer on nije ugrožavao Tursku.

Putin je dodao da se nije video s Erdoganom u Parizu.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da je obaranje ruskog aviona Su-24 bila tema svih njegovih bilateralnih razgovora u francuskoj prestonici, dok je najveća pažnja na svim sastancima bila Sirija i rešavanje krize u toj zemlji.

Nakon sastanka u Parizu stvoreni su preduslovi za pronalaženje više zajedničkih tačaka na bečkim pregovorima o Siriji i sve strane su se izjasnile za političko rešavanje krize u toj bliskoistočnoj zemlji, rekao je Putin.

Izvor: Novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jasmin

01.12.2015 01:00

Lazov. Hoces rata Putine bilo ti u kuci rata.

ODGOVORITE
Name

Matrix

01.12.2015 08:50

Koja si ti budala...

Name

SSSS

01.12.2015 14:57

I TO TEŠKA.

Name

maki

01.12.2015 02:37

Vidi ga kosni je,misko.

ODGOVORITE
Name

Neđo 1.Decembar 2015

01.12.2015 09:01

Neće ,Putin rat,nego Amerika preko,Turske.Jeli,Putin naredio rat u,Libiji,Iraku,Avganistanu,Ukraini,jeli Putin rasturijo,JUGOSLAVIJU,JELI Putin rasturijo bombardovanjem ,Srbiju,pokrij se klempavim uvetima,Jasmine da te negleda svet.

ODGOVORITE
Name

SNIJEG

01.12.2015 09:17

NEKA OBORE I ONI TURKISEN

ODGOVORITE
Name

DPS

04.12.2015 09:33

Kurdi razotkrlili Putinove laži:”Cisterne sa naftom pripadaju Regionalnoj kurdskoj upravi”

ODGOVORITE