Оборили авион због трговине нафтом са ИД

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је Турска оборила руски авион Су-24 како би заштитила своју трговину нафтом са Исламском државом, преноси АФП.

Свијет 30.11.2015 | 22:59
Оборили авион због трговине нафтом са ИД

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да за Русију није важно то што одлуку о обарању руског бомбардера Су-24 није донео председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, јер је то у сваком случају била грешка.

Чули смо од турске стране да није председник Турске донео одлуку, да су то одлучиле друге особе. За нас то, у целини гледано, нема превише значаја, важно нам је то што су због те злочиначке акције погинула два наша војника“, рекао је Путин у Паризу, где се одржава међународна конференција о климатским променама.

Русија има основа да верује да је руски авион Су-24 оборен како би Даеш (Исламска држава) могла безбедно да испоручује нафту у Турску, рекао је Путин.

„Имамо основа да верујемо да је одлука да се обори наш авион била диктирана жељом да се обезбеде путеви за испоруку нафте на територију Турске, односно према лукама из којих се она истоварује у танкере“, рекао је руски председник.

Заштита Туркмена је само изговор“, додао је Путин коментаришући интересе Турске у Сирији.
Председник Русије је, такође, рекао да му је веома жао због погоршања односа с Турском јер се лично залагао за њихово јачање.

„Мислим да нам је свима жао. И мени лично је веома жао јер сам ја сам много тога учинио да се ти односи изграде током дугог периода“, рекао је Путин одговарајући на питање да ли му је жао због погоршања односа с Турском ако се узме у обзир да је ниво тог партнерства био изузетан.

Према речима руског председника, огроман број његових колега слаже се с тезом да није било никакве потребе да се Су-24 гађа јер он није угрожавао Турску.

Путин је додао да се није видео с Ердоганом у Паризу.

Руски председник је, такође, рекао да је обарање руског авиона Су-24 била тема свих његових билатералних разговора у француској престоници, док је највећа пажња на свим састанцима била Сирија и решавање кризе у тој земљи.

Након састанка у Паризу створени су предуслови за проналажење више заједничких тачака на бечким преговорима о Сирији и све стране су се изјасниле за политичко решавање кризе у тој блискоисточној земљи, рекао је Путин.

Извор: Новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јасмин

01.12.2015 00:00

Лазов. Хоцес рата Путине било ти у куци рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

01.12.2015 07:50

Која си ти будала...

Name

СССС

01.12.2015 13:57

И ТО ТЕШКА.

Name

маки

01.12.2015 01:37

Види га косни је,миско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо 1.Децембар 2015

01.12.2015 08:01

Неће ,Путин рат,него Америка преко,Турске.Јели,Путин наредио рат у,Либији,Ираку,Авганистану,Украини,јели Путин растуријо,ЈУГОСЛАВИЈУ,ЈЕЛИ Путин растуријо бомбардовањем ,Србију,покриј се клемпавим уветима,Јасмине да те негледа свет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНИЈЕГ

01.12.2015 08:17

НЕКА ОБОРЕ И ОНИ ТУРКИСЕН

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

04.12.2015 08:33

Курди разоткрлили Путинове лажи:”Цистерне са нафтом припадају Регионалној курдској управи”

ОДГОВОРИТЕ