Tajni život vehabijske nevjeste iz Srbije

Služba za poslove sa strancima BiH izrekla je juče mjeru protjerivanja uz zabranu ulaska na teritoriju BiH u trajanju od pet godina Elmi Đusinac (21) iz Kosovske Mitrovice, koja je prije dva dana uhapšena u Kalesiji zbog sumnje u povezanost sa terorizmom!

Bosna i Hercegovina 27.11.2015 | 22:45
Tajni život vehabijske nevjeste iz Srbije

U saopštenju iz Službe za poslove sa strancima navodi se da je mjera donesena zbog kršenja odredbi Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Šef Službe za poslove sa strancima BiH, Izet Nizam, juče za Press nije želio da da više informacija o razlozima koji su doveli do protjerivanja Đusinčeve, pravdajući se "povjerljivošću informacija".

"Dobili smo striktne instrukcije da u interesu istrage o ovom, ali i nekim drugim slučajevima ne izlazimo u javnost sa detaljima", poručio je Nizam.

Glavna veza

Međutim, odlično obaviješteni izvori našeg lista otkrivaju da je Elma Đusinac, inače nevjenčana supruga zloglasnog vehabijskog vođe iz Dubnice kod Kalesije, Enesa Mešića, predstavljala glavnu vezu između radikalnih islamista u BiH i Srbiji sa centralom vehabizma u Beču i koga predvode ekstremistički bošnjački imami Muhamed Porča i Nedžad Balkan! Izvori Pressa tvrde da postoje indicije da je Đusinčeva prošle godine boravila i u Siriji, gdje joj je, prema njihovim riječima, dodijeljena uloga jednog od operativaca ID-a na Balkanu!

Elma Đusinac nije bila u formalnom braku sa vođom vehabija iz Dubnice, Enesom Mešićem, tako da pored državljanstva Srbije nije imala i državljanstvo BiH. Za razliku od ostalih Mešićevih "žena", a postoje informacije da ovaj vehabija živi u šerijatskoj vanbračnoj zajednici sa još tri ženske osobe, Đusinčeva je izuzetno rijetko boravila u Dubnici i uglavnom je putovala na relaciji Beč - Sarajevo - Novi Pazar. Postoje određeni dokazi da je sredinom prošle godine nekoliko mjeseci boravila i u Siriji, gdje su je dodatno radikalizovali pripadnici tzv. Islamske države - ističu sagovornici.

Žene lakše prolaze

Izvori Pressa dodaju da je Đusinčeva posebno dobre odnose imala sa radikalnim islamistima u Beču, koji se, inače, smatra glavnim centrom vehabija koji porijeklo vuku iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

"Đusinčeva je za kurira i glavnu vezu između radikalnih bečkih imama Muhameda Porče i Nedžada Balkana sa vehabijama u BiH, prije svega, izabrana zbog svog pola. U prilog tome ide i činjenica da su vodeći ljudi Islamske države zaključili da je ženama neuporedivo lakše da nesmetano putuju po Evropi i prenose njihove naredbe terorističkim ćelijama, tako da su pripadnice nježnijeg pola sve češće angažovane za brojne osjetljive zadatke koje muški pripadnici ID-a sigurno ne bi mogli da neopaženo obavljaju" objašnjavaju sagovornici.

Nema veze sa napadima

Perica Stanić, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), juče je za federalne medije izjavio da hapšenje državljanke Srbije Elme Đusinac "nema nikakve veze s ubistvom dvojice pripadnika Oružanih BiH u Rajlovcu", kao ni sa nedavnim bombaškim napadom na Policijsku stanicu Zavidovići.

"Svako objavljivanje preliminarnih informacija u ovom trenutku moglo bi da ugrozi daljnju istragu o ovim slučajevima", izjavio je Stanić.

Izvor: Press