Тајни живот вехабијске невјесте из Србије

Служба за послове са странцима БиХ изрекла је јуче мјеру протјеривања уз забрану уласка на територију БиХ у трајању од пет година Елми Ђусинац (21) из Косовске Митровице, која је прије два дана ухапшена у Калесији због сумње у повезаност са тероризмом!

Босна и Херцеговина 27.11.2015 | 22:45
Тајни живот вехабијске невјесте из Србије

У саопштењу из Службе за послове са странцима наводи се да је мјера донесена због кршења одредби Закона о кретању и боравку странаца и азилу.

Шеф Службе за послове са странцима БиХ, Изет Низам, јуче за Пресс није желио да да више информација о разлозима који су довели до протјеривања Ђусинчеве, правдајући се "повјерљивошћу информација".

"Добили смо стриктне инструкције да у интересу истраге о овом, али и неким другим случајевима не излазимо у јавност са детаљима", поручио је Низам.

Главна веза

Међутим, одлично обавијештени извори нашег листа откривају да је Елма Ђусинац, иначе невјенчана супруга злогласног вехабијског вође из Дубнице код Калесије, Енеса Мешића, представљала главну везу између радикалних исламиста у БиХ и Србији са централом вехабизма у Бечу и кога предводе екстремистички бошњачки имами Мухамед Порча и Неџад Балкан! Извори Пресса тврде да постоје индиције да је Ђусинчева прошле године боравила и у Сирији, гдје јој је, према њиховим ријечима, додијељена улога једног од оперативаца ИД-а на Балкану!

Елма Ђусинац није била у формалном браку са вођом вехабија из Дубнице, Енесом Мешићем, тако да поред држављанства Србије није имала и држављанство БиХ. За разлику од осталих Мешићевих "жена", а постоје информације да овај вехабија живи у шеријатској ванбрачној заједници са још три женске особе, Ђусинчева је изузетно ријетко боравила у Дубници и углавном је путовала на релацији Беч - Сарајево - Нови Пазар. Постоје одређени докази да је средином прошле године неколико мјесеци боравила и у Сирији, гдје су је додатно радикализовали припадници тзв. Исламске државе - истичу саговорници.

Жене лакше пролазе

Извори Пресса додају да је Ђусинчева посебно добре односе имала са радикалним исламистима у Бечу, који се, иначе, сматра главним центром вехабија који поријекло вуку из земаља насталих распадом бивше Југославије.

"Ђусинчева је за курира и главну везу између радикалних бечких имама Мухамеда Порче и Неџада Балкана са вехабијама у БиХ, прије свега, изабрана због свог пола. У прилог томе иде и чињеница да су водећи људи Исламске државе закључили да је женама неупоредиво лакше да несметано путују по Европи и преносе њихове наредбе терористичким ћелијама, тако да су припаднице њежнијег пола све чешће ангажоване за бројне осјетљиве задатке које мушки припадници ИД-а сигурно не би могли да неопажено обављају" објашњавају саговорници.

Нема везе са нападима

Перица Станић, директор Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), јуче је за федералне медије изјавио да хапшење држављанке Србије Елме Ђусинац "нема никакве везе с убиством двојице припадника Оружаних БиХ у Рајловцу", као ни са недавним бомбашким нападом на Полицијску станицу Завидовићи.

"Свако објављивање прелиминарних информација у овом тренутку могло би да угрози даљњу истрагу о овим случајевима", изјавио је Станић.

Извор: Пресс