Oland: Zatvoriti granicu Turske i Sirije

Neophodno je pod hitno zatvoriti granicu između Turske i Sirije kako nijedan terorista ne bi mogao da prodre u Evropu i da izvrši varvarske terorističke napade, rekao je Fransoa Oland, francuski predsjednik.

Svijet 25.11.2015 | 07:10
Oland: Zatvoriti granicu Turske i Sirije

Francuski predsjednik Fransoa Oland je nakon sastanka s američkim predsjednikom Barakom Obamom u Bijeloj kući govorio i o obaranju ruskog vojnog aviona.

"Moramo spriječiti tenzije koje mogu nanijeti previše štete", istakao je francuski predsjednik.

Naveo je takođe kako bi glavni cilj svih zemalja svijeta trebao biti odlučna borba protiv terorizma i ID-a.

"Mi, Turska, Rusija... svi to moramo raditi", rekao je Oland, dodajući da je potrebno što prije pronaći rješenje za sukobe u Siriji.

Podsjetio je da će ove sedmice boraviti u posjeti Rusiji.

"Kao što sam to i ranije činio, Putinu ću kazati da se napadi trebaju izvoditi samo protiv ID-a", istakao je Oland.

Govoreći o borbi protiv Islamske države on je naveo da je neophodno udariti na nju sa svih strana: prekinuti izvore finansiranja, pratiti lidere, otkriti mreže i osvajati teritorije koje oni kontrolišu.

Pozvao je lidere svijeta da pokrenu kampanju protiv ID-a, podsjetivši na terorističke napade u Parizu u kojima je stradalo najmanje 130 osoba.

"Želimo da se uključe sve zemlje, ne želimo da bilo ko ostane po strani", rekao je Oland.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Fransoa

25.11.2015 06:41

Ovaj je pravi saljivdzija.Ovakvo stanje najvise odgovara Turskoj, koja kupuje najvise jeftine nafte od ISILa.Posto je Rusija ovih dana unistila veliki broj cisterni kojima se nafta prebacivala u Tursku, uslijedio je ovaj izuzetno antiruski akt rusenja avionaProblem nije jednostavan i nece biti bryo rijesen. Ocekuje se svakako da ce Rusija dostaviti oruzje Kurdima. Na videu koji prikazuje unistenje ruskog helikoptera vidi se da je unisten pomocu TOW americkog oruzja koje je dostavila S.Arabija.Svi evropski dzihadisti u Siriju su usli preko Turske

ODGOVORITE
Name

Realno

25.11.2015 07:53

ID se bori protiv sirijske države. Ali i sirijska opozicija je uzela oružje u ruke i takodje bori protiv regularnih sirijskih jedinica. Zbog toga su i oni legalna meta. Zašto oni Zapadu nisu legalna meta? Zato što ta opozicija nema snagu da vrši terorističke napade u EU. A ID ima i vrši. Zato Zapad hoće uništiti ID a neće ostale grupacije koje se bore samo u Siriji. Zapad se uvijek vodi samo svojim interesima a tudje ne prizna. U Siriji kao i usvakoj drugoj državi može postojati samo jedna oružana sila koja je pod kontrolom državnih organa te države. Zašto SAD uporno traže da bude srušen "diktator" Asad a ne traže da bude srušeni kojekakvi šeici na arabijskom poluostrvu. Zato što SAD nema dosljednu politiku nego je uvijek u pitanju njihov interes. Ti šeici su pod kontrolom SADa a Asad nije. Nije bio ni Gadafi pa su ga ubili. Nije bio ni Sadam Husein pa su i njega ubili. Iza Asada je stala Rusija. Inače bi ubili i njega.

ODGOVORITE
Name

Radovan

25.11.2015 08:18

Ameri hoće da Rusi unište ISIL pa da oni postave opoziciju na vlast. Turci im uzimaju gorivo za bagatelu, kad preruši pustiće ih niz vodu.To su sve kurve ortodoksne, samo interes šake neljudi..