Parlament BiH: Rasprava o terorizmu

Terorizam i bezbjednost u BiH teme su koje su dominirale na današnjoj sjednici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 24.11.2015 | 18:30
Parlament BiH: Rasprava o terorizmu

Usvojen je zaključak da Savjet ministara BiH, najkasnije do 30. novembra, Parlamentu dostavi cjelovitu informaciju o stanju bezbjednosti u zemlji sa posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu.

Poslanici SNSD-a zahtjevali su da se sjednica Predstavničkog vijeća prekine i nastavi tek kada dobiju informaciju o stanju bezbjednosti u BiH. Prijedlog SNSD-a nije prihvaćen što, prema njihovom mišljenju, znači da ne postoji spremnost struktura vlasti na nivou BiH da o tome raspravljaju.

"Činjenica je da BiH, kao uostalom i cijeli svijet, ima problem sa terorizmom",smatra šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević, ali dodaje i da je činjenica da je bezbjednost najvećim dijelom u nadležnosti entiteta, pa bi poslanici SNSD-a trebalo da razmisle da li njihovo insistiranje da im informacije o bezbjednosti dostavlja Savjet ministara BiH znači neku vrstu prenosa nadležnosti. "Ono što je potrebo preduzeti, jeste bolja koordinacija bezbjednosnih agencija na svim nivoima vlasti i preventivno djelovanje. U tome je velika odgovornost medija, ali i nas političara. Svi se moramo ponašati odgovorno, jer samo zajedno možemo pobijediti terorizam. U protivnom, bojim se da ovo može biti tek jedan zlurad početak", upozorava Pandurevićeva.

I ostali poslanici u Predstavničkom vijeću smatraju da se o terorizmu u BiH mora raspravljati, a neki zamjeraju Savjetu ministara što to nije uradio dan nakon terorističkog napada u Rajlovcu. Za poslanika DF-a Damira Bećirovića čudno je što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić na Dan žalosti za poginulim pripadnicima Oružanih snaga BiH potpisao zahtjev za smjenu njihovog ministra, umjesto da traži vanredni sjednicu Parlamenta.

Savjet ministara BiH informaciju o stanju bezbjednosti sa posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu treba da dostavi najkasinje do 30. novembra.

Ostalo je nejasno da li će, nakon tog izvještaja, biti zakazana vanredna sjednica Predstavničkog vijeća, ili će se izvještaj razmatrati na redovnoj sjednici zakazanoj za 10. decembar ove godine.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Miki

24.11.2015 17:33

To je normalan zaključak

ODGOVORITE
Name

re

24.11.2015 18:48

Normalno bi bilo da je Savjet ministara BiH dao zadatak resornom ministarstvu da odmah preduzme aktivnosti koje bi dovele do potpune blokade mjesta u Federaciji BiH za koja se zna da su legla terorista. Ovo razvodnjavanje problema je očito bježanje od rješenja. Zbog čega svima je jasno. Pojedini u koaliciji na nivou BiH više nego očito podržavaju postojanje radikalnih islamskih zajednica.Nekima se zbog toga ne rastura vladajuća koalicija. Vlast je slast i novac.Ovo je država apsurda.Crkotina na izdisaju.

Name

Fan

24.11.2015 17:37

Predlazem Aleksandru za predsjednika RS .Garantujem da bi Dodika ubjedljivo pobjedila.

ODGOVORITE
Name

rt

24.11.2015 18:35

A ja je volim.

Name

veles

24.11.2015 18:25

Na šta god se " posebno osvrnete " , ništa ne riješite ... psi laju , karavani prolaze 1

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

24.11.2015 19:20

Ako me ova i ovakvi kao ona budu branili od terorizma onda nam nema spasa.

ODGOVORITE
Name

MD

24.11.2015 19:25

Aleksandra Pandurevic,jako dobar politicar,nju treba postaviti za presjednicu vlade RS.

ODGOVORITE
Name

Miti

24.11.2015 19:39

Pa zar nisu iz RS-a kocili usvajanje zakona protiv ekstremista? SNSD?

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

25.11.2015 07:42

Svi političari u BiH, i na nivou države i na nivou entiteta znaju samo grijati i hladiti vodu. I za to primaju po 7000KM plus doprinosi. Plus sve moguće i nemoguće druge investicije.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

25.11.2015 07:56

pardon, beneficije.