Najusamljeniji učenik u Velikoj Britaniji

Aron Anderson, 10-godišnji Britanac, živi na škotskom ostrvu Out Skerries gdje je jedini učenik.

Svijet 22.11.2015 | 18:07
Najusamljeniji učenik u Velikoj Britaniji

Anderson na raspolaganju ima dvije učionice, biblioteku i igralište. Ali nema s kim da se igra pošto je jedino dijete na usamljenom škotskom ostrvu.

"Ponekad je čudno biti sam u učionici. Ali, volim ovo ostrvo koje istražujem na biciklu. Ljeti volim plivati u moru i skakati sa obližnjih stijena", kaže Aron koji u budućnosti želi biti ribar kao njegov 43-godišnji otac Ewan.

Aronovo školovanje itekako košta lokalno vijeće koje godišnje izdvaja preko 75.000 funti. Kako je jedini školarac na ostrvu, Aronovi najbolji prijatelji su njegov pas, patke i ovce.

Sve do nedavno, Aron nije bio jedini učenik. Njegova braća, 13-godišnji Ivan i 16-godišnji Owen, zajedno sa prijateljima 12-godišnjim Ethanom i 16-godišnjim Arthurom, otišli su na školovanje u Lerwick koji je od ostrva udaljen dva i po sata vožnje brodom.

Aronova majka Denise kaže da će ovo biti prva zima da je na ostrvu samo jedan učenik i da ne zna kako će sve izgledati sa njenim sinom.

"Žao mi je Arona što je sam u školi, ali on je sretan", kazala je ona.

Izvor: N1

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

22.11.2015 20:31

Жао ми је чути да дете жели да буде рибар. Он има шансу да КАО једини ученик у школи да покупи пуно више знања од свог учитеља него где има више дјеце. У школу се првенствено иде да се нешто научи а играти се може и код куће чувајући овце и говеда. За рибара у кога су мокре гаће и који за вечеру НЕЗНА шта ће да једе довољна су и 4 разреда основне школе. Да зна да пише, чита, рачуна и да чита карту да неби због свог незнања залутао ма мору док рибе лови. Једином ученику на острву желим пуно среће у животу да постане инжињер рибарска, бродоградње или нешто томе слично.

ODGOVORITE
Name

Ja

23.11.2015 13:36

E sad si pretjerao! Imas dosta pametnih misli ali ovaj put bas s**es! Isto kao sto ti nisi htjeo biti seljak pa pobjegao u grad pa sad moraju i ostali...cccc

Name

Михаило Микић

23.11.2015 15:57

ЈА, се никада не стидио свога сељачког порекла јер СРБска села су одувјек била за разлику од града извор здравог СРБског сељачкиг духа пуног разума, части и поштења. Због тога сам ја такође у граду СРБски сељак био, јесам и бићу ако Бог да до краја живота. Мене мој отац није У школу слао као што су радили други родитељи који су говорили дјеци својој "иди сине у школу да не би радио" већ је мени мој отац увијек говорио "учи сине да би могао од свога рада часног и поштеног да пристојно живиш и једног дана да издржаваш себе и своју породицу. Што ћемо? Мој се отац се није хвалио комунистичким диплома купљени испод жита на факултетима већ својим поштеном радом, чојство и јунаштво и својим здравим разумом којег сваки ЧОВЈЕК може стећи најлакше на селу живећи по Закону Божијем у природном окружењу. ОСИМ ТОГА, "ПАМЕТНА" ГЛАВО ГРАДСКА СВИМА ЈЕ НАМА ПОРЕКЛО СА СЕЛА САМО ШТО НИЈЕ ИЗ ИСТОГА!

Name

Realno

23.11.2015 01:20

Kod nas bi tu skolu sa jednim djakom vec zatvorili.

ODGOVORITE