Djevojčice opasane eksplozivom

Žene su sve zastupljenije među bombašima-samoubicama, a najmlađa među njima imala je svega deset godina.

Svijet 20.11.2015 | 14:55
Djevojčice opasane eksplozivom

Stručnjaci procjenjuju da su žene i djeca interesantne populacione grupe za islamiste jer su najmanje sumnjivi policiji i drugim dijelovima društva.

Za vrijeme 18-godišnje okupacije južnog Libana, koja je okončana 2000. godine, nekoliko žena iz radikalnih grupa raznijelo se ciljajući izraelske snage.

Među njima je bila i Sana Mehaidli /17/, koja je raznijela automobil pun eksploziva u izraelskom konvoju 1985, ubivši i ranivši više od 12 izraelskih vojnika.

Na palestinskim teritorijima od 2002. godine 12 žena počinilo je takve napade na Izrael. Među njima je i Vafa Idris, 27-godišnja Palestinka, koja se raznijela u centru Jerusalima 2002. godine.

Poznat je i slučaj Fatime Omar Mahmud al Najar koja se raznijela 2006. godine i ozlijedila tri izraleska vojnika.

Lider Al kaide u Iraku Abu Musab al Zarkavi poslao je četiri žene da izvedu napade u njegovoj rodnoj zemlji Jordanu. Sajida al Rišavi i njen muž Ali al Samari, ušli su 2005. godine u hotel "Aman Radison". Ali se raznio, a Sajidin pojas se nije aktivirao.

Kurdske žene izvele su nekoliko samoubilačkih napada na Tursku od 1980, a to su isto učinile i ženske grupe koje se bore protiv turske vlade.

Ove godine, u januaru, grupa žena preuzela je odgovornost za bombaški napad na policijsku stanicu u Istanbulu u kojem je ubijen jedan policajac, a jedan ranjen.

Žena samoubica ušla je u zgradu u turskom turističkom kvartu "Sultanahmet" i raznijela se.

Poznat je i slučaj "crnih udovica" u Rusiji. Čečenke, koje su bile udate za džihadiste ili na neki drugi način povezane sa islamistima, okrivljene su za napad u metrou u Moskvi 2010. godine, kada je stradalo 40 ljudi.

"Crne udovice" su učestvovale i u napadima na teatar u Moskvi, u kojem su džihadisti počinili pokolj, kao i u školi u Beslanu.

Najmlađa žena samoubica, koliko je poznato, jeste iz Nigerije, a imala je svega deset godina.

U Nigeriji su konstantni samoubilački napadi militantne grupe Boko Haram, u kojima učestvuju žene i djevojke.

Ipak, za razliku od napada "Islamske države", sumnja se da su žene u Nigeriji poslate u te napade protiv svoje volje.

Agencije navode da su mnogi od eksplozivnih samoubilačkih napada izvedeni putem daljinskog upravljača, odnosno da žrtve koje su nosile ekspoziv nisu imale izbora?!

"Islamska država" često objavljuje fotografije i video-snimke muškaraca koji su počinili samoubilačke napade, ali svi znaju da su žene aktivne u njihovim redovima i da imaju brigadu poznatu kao "Kansa".

Žene unutar "Islamske države" imaju sreće pošto je Abu Omar al Bagdadi, kao tadašnji vođa, rekao da žene ne bi trebalo da učestvuju u samoubilačkim napadima, a sadašnji vođa Abu Bakr al Bagdadi i dalje se, navodno, pridržava te odluke.

Stručnjaci za terorizam navode da, ipak, postoji izuzetak. Naime, "Islamska država" je dozvolila ženama da se mogu raznijeti ako im policija u raciji upadne u kuću, a taj slučaj zabilježen je tokom istrage islamističkih napada u Parizu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RS

20.11.2015 14:48

Koji bolesnici

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

20.11.2015 17:04

Болесници или не тако је свеједно. Терористи не размишљају о томе шта други мисле о њима. Они за своју идеју живот дају док многи други "честити и паметни" људи и жене избјегавају својој држави и порез да плате. Сада види ко је вјернији својој држави!

Name

Mogu reci

20.11.2015 19:34

Igrom slucaja idem medju te bjednike da ih poducavam svedski. Rat u njihovim zemljama traje desetinama godina. Oni su zaustavljeni u vremenu. Kad dodju na Zapad nista im se ne nudi osim socijalne pomoci. Zele kraj tegobnog zivota bez nade u bolje sutra. Ja sam bila veliki kriticar dok nisam srela normalnu zenu iz Afganistana koja ne zna sta je razglednica. U Ponedjeljak cemo pisati razglednicu njenoj djeci tamo u tom paklu. Biti smiren u kritici i pogledati sve strane jedne ljudske nesrece.

ODGOVORITE