Дјевојчице опасане експлозивом

Жене су све заступљеније међу бомбашима-самоубицама, а најмлађа међу њима имала је свега десет година.

Свијет 20.11.2015 | 14:55
Дјевојчице опасане експлозивом

Стручњаци процјењују да су жене и дјеца интересантне популационе групе за исламисте јер су најмање сумњиви полицији и другим дијеловима друштва.

За вријеме 18-годишње окупације јужног Либана, која је окончана 2000. године, неколико жена из радикалних група разнијело се циљајући израелске снаге.

Међу њима је била и Сана Мехаидли /17/, која је разнијела аутомобил пун експлозива у израелском конвоју 1985, убивши и ранивши више од 12 израелских војника.

На палестинским територијима од 2002. године 12 жена починило је такве нападе на Израел. Међу њима је и Вафа Идрис, 27-годишња Палестинка, која се разнијела у центру Јерусалима 2002. године.

Познат је и случај Фатиме Омар Махмуд ал Најар која се разнијела 2006. године и озлиједила три изралеска војника.

Лидер Ал каиде у Ираку Абу Мусаб ал Заркави послао је четири жене да изведу нападе у његовој родној земљи Јордану. Сајида ал Ришави и њен муж Али ал Самари, ушли су 2005. године у хотел "Аман Радисон". Али се разнио, а Сајидин појас се није активирао.

Курдске жене извеле су неколико самоубилачких напада на Турску од 1980, а то су исто учиниле и женске групе које се боре против турске владе.

Ове године, у јануару, група жена преузела је одговорност за бомбашки напад на полицијску станицу у Истанбулу у којем је убијен један полицајац, а један рањен.

Жена самоубица ушла је у зграду у турском туристичком кварту "Султанахмет" и разнијела се.

Познат је и случај "црних удовица" у Русији. Чеченке, које су биле удате за џихадисте или на неки други начин повезане са исламистима, окривљене су за напад у метроу у Москви 2010. године, када је страдало 40 људи.

"Црне удовице" су учествовале и у нападима на театар у Москви, у којем су џихадисти починили покољ, као и у школи у Беслану.

Најмлађа жена самоубица, колико је познато, јесте из Нигерије, а имала је свега десет година.

У Нигерији су константни самоубилачки напади милитантне групе Боко Харам, у којима учествују жене и дјевојке.

Ипак, за разлику од напада "Исламске државе", сумња се да су жене у Нигерији послате у те нападе против своје воље.

Агенције наводе да су многи од експлозивних самоубилачких напада изведени путем даљинског управљача, односно да жртве које су носиле експозив нису имале избора?!

"Исламска држава" често објављује фотографије и видео-снимке мушкараца који су починили самоубилачке нападе, али сви знају да су жене активне у њиховим редовима и да имају бригаду познату као "Канса".

Жене унутар "Исламске државе" имају среће пошто је Абу Омар ал Багдади, као тадашњи вођа, рекао да жене не би требало да учествују у самоубилачким нападима, а садашњи вођа Абу Бакр ал Багдади и даље се, наводно, придржава те одлуке.

Стручњаци за тероризам наводе да, ипак, постоји изузетак. Наиме, "Исламска држава" је дозволила женама да се могу разнијети ако им полиција у рацији упадне у кућу, а тај случај забиљежен је током истраге исламистичких напада у Паризу.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РС

20.11.2015 14:48

Који болесници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

20.11.2015 17:04

Болесници или не тако је свеједно. Терористи не размишљају о томе шта други мисле о њима. Они за своју идеју живот дају док многи други "честити и паметни" људи и жене избјегавају својој држави и порез да плате. Сада види ко је вјернији својој држави!

Name

Могу реци

20.11.2015 19:34

Игром слуцаја идем медју те бједнике да их подуцавам сведски. Рат у њиховим земљама траје десетинама година. Они су заустављени у времену. Кад додју на Запад ниста им се не нуди осим социјалне помоци. Зеле крај тегобног зивота без наде у боље сутра. Ја сам била велики критицар док нисам срела нормалну зену из Афганистана која не зна ста је разгледница. У Понедјељак цемо писати разгледницу њеној дјеци тамо у том паклу. Бити смирен у критици и погледати све стране једне људске несреце.

ОДГОВОРИТЕ