Do 2050. broj bijelih medvjeda biće smanjen za trećinu

Populacija polarnih medveda će se u narednih 35 do 40 godina smanjiti za 30 odsto kao rezultat topljenja lednika usled globalnog zagrevanja, upozorila je danas Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Zanimljivosti 20.11.2015 | 09:20
Do 2050. broj bijelih medvjeda biće smanjen za trećinu

Kako prenosi AFP, stručnjaci smatraju da danas ima izmedju 22.000 i 31.000 polarnih medveda u svetu (SAD, Kanada, Grenland i Rusija).

U izveštaju IUCN-a se navodi da sve studije upućuju na zaključak da je ovakvo drastično smanjenje belih medveda neminovno. Gubitak staništa, kao posledica klimatskog otopljavanja, predstavlja glavnu pretnju za opstanak ovih životinja.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da arktički ledeni pokrivač nestaje brže nego što to predvidja većina klimatskih modela, potseća svetska organizacija koja redovno objavljuje izveštaje o stepenu ugroženosti biljaka i životinja u svetu.

Polarni medvedi u svojoj ishrani zavise od lednika. Period od pet ili više meseci bez leda doveo bi do njihovog izgladnjivanja, pa posredno i do pada fertiliteta ženki.

Rast temperatura mogao bi, takođe, da utiče na staništa i poveća učestalost bolesti kod životinja, poput foka, koje predstavljaju glavni izvor hrane za bele medvede.

Prema nedavnim predviđanjima, značajna prostranstva kanadskog arktičkog arhipelaga biće do kraja 21. veka bez leda u periodima dužim od pet meseci. U drugim oblastima Severnog pola, to će se desiti već polovinom ovog veka.

"Posledice klimatskih promena pogađaju ne samo bele medvede već i mnoge druge vrste i predstavljaju pretnju s kojom se naša planeta dosad nikada nije suočila", izjavila je generalna direktorka IUNC-a Inger Andersen.

Osim topljenja lednika, pretnju za opstanak belih medveda predstavljaju i zagađenje, istraživanje resursa i mnoge druge ljudske aktivnosti.

Primera radi, istraživanje nafte na Arktiku uzrokuje čitav niz pretnji kao što su "crne plime".

Na crvenoj listi IUCN-a se trenutno nalazi 79.837 vrsta, od kojih je 23.250 izloženo pretnji potpunog istrebljenja.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar