Baraž: Irska - BiH 2:0, reakcije...

Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević razočaran je nastupom "zmajeva" u revanšu protiv Republike Irske u Dablinu (2:0) u revanšu baraža za plasman na EURO 2016. Selektor fudbalske reprezentacije Republike Irske Martin O'Nil zadovoljan je plasmanom na naredno Evropsko prvenstvo „Francuska 2016“ poslije pobjede nad Bosnom i Hercegovinom (2:0) u Dablinu. 

Fudbal 17.11.2015 | 14:20
Baraž: Irska - BiH 2:0, reakcije...

Njegov tim je praktično pao bez ispaljenog metka na stadionu "Aviva" u Dablinu, iako ni izabranici Martina O' Nila nisu bog zna šta pokazali u revanšui baraža za plasman na EURO 2016.

Pogocima Džonatana Voltersa iz "sumnjivog" penala i poslije greške odbrane "zmajeva", Irci su ovjerili plasman na šampionat "Starog kontinetna" nakon što su u Zenici odigrali neriješno 1:1.

U prvom obraćanju javnosti, selektor BiH je bio vidno neraspoložen.

"Sigurno je u ovom trenutku teško reći bilo šta, tuga je zbog navijača, ali u ove dvije utakmice sa Irskom smo mogli i morali mnogo više. Sad ne želim da ulazim u detalje o stvarima koje nismo, a morali smo da kontrolišemo, niti da govorim o povredama...Znali smo da nam Irci mogu da naprave probleme sa svojom agresivnošću, fizičkom spremom, duelima i borbenošću, ali nismo odgovorili na to. Nismo bili dovoljno jaki ni čvrsti da izdržimo iako su domaći poveli poslije jedne greške", rekao je Baždarević u izjavi za televiziju Bosne i Hercegovine.

Njegov tim, ako zanemarimo šansu rezerviste Vedada Ibiševića u sudijskoj nadoknadi kada je pogodio prečku, nije stvorio ozbiljiniju priliku da ugrozi gol domaćina.

"Nismo dali gol, mada smo postizali pogotke na svim gostujućim mečevima...Istina, prvi gol je pao iz prestrogo dosuđenog penala, koji je učinio da još teže izgledamo. Poslije smo opet primili gol iz individualne greške. Ako želiš igrati na ovakvom nivou, ovakve greške se ne smiju događati. Analiziraćemo kasnije, teško je bilo šta reći u ovom trenutku", naglasio je selektor "zmajeva".

"Ako gledamo obje utakmice, da li su oni napravili šanse? Nismo ni mi igrali dobro, ali bili smo bolji po igri u oba meča", rekao je Mehmed Baždarević, selektor reprezentacije BiH vidno potrešen nakon poraza od Irske.

Bosna i Hercegovina neće igrati na prvenstvu Starog kontinenta, koje će sljedeće godine biti održano u Francuskoj.

Selektor "zmajeva" Mehmed Baždarević bio je izuzetno razočaran i utučen nakon poraza od Irske 0:2.

"Vrlo je teško govoriti nakon ovoga. Svi znamo šta smo izgubili. U dvije utakmice pobijedila nas je ekipa koja je željela više i bila samo borbenija sa jednim realizmom koji je nevjerovatan. Morali smo više, odgovoriti na njihovu agresivnu i borbenu igru i čekati svoje momente. Iz dvije greške primili smo dva gola poslije kojih se bilo teško vratiti u igru. U ovakvim utakmicama mora se više. Za mene je ovo veliko razočarenje, toliko smo htjeli na EURO. Žao mi je navijača, svih vas", rekao je Mehmed Baždarević, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine vidno potrešen poslije večerašnjeg poraza u Dublinu od Republike Irske (0:2) i neodlaska na naredno Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

O porazu i lošoj igri u revanšu baraža za EURO 2016 pred 50.500 gledalaca na stadionu "Aviva" bh. selektor indirektno okrivio je i sudiju Bjorna Kujpersa.

"Gospodin sudija nije bio na nivou. On je bio najslabiji akter utakmice i njegovo suđenje je uticalo na sve što se događalo večeras na terenu", istakao je Baždarević, dodavši:

"Ako gledamo obje utakmice, da li su oni napravili šanse? Nismo ni mi igrali dobro, ali bili smo bolji po igri u oba meča. U Zenici su imali dva šuta i dali gol. Neke su stvari išle njima u prilog koje mi nismo imali u ovom momentu. Pa povrede, prva, druga, treća, četvrta... Bili su borbeniji što mi nismo pokazali ni večeras do tog nivoa".

Baždarević smatra i da je BiH dvomeč baraža izgubila u Zenici, kada je utakmica završena 1:1 po maglovitom vremenu i uslovima koji nisu bili adekvatni.

"U Zenici smo morali napraviti prednost. Ne tražim opravdanja, ali igrali smo u Zenici poluvrijeme. Ono drugo nije ličilo na fudbal. Da su uslovi bili bolji došli bi sa prednošću ovdje i to bi bilo nešto drugo", poručio je Baždarević na oficijelnoj konferenciji za medije nakon susreta sa Ircima.

Selektor fudbalske reprezentacije Republike Irske Martin O'Nil zadovoljan je plasmanom na naredno Evropsko prvenstvo „Francuska 2016“ poslije pobjede nad Bosnom i Hercegovinom (2:0) u Dablinu.

"Apsolutno fantastična igra. Dosta dobro smo odradili posao. Igrači su dali sve od sebe. Naš plasman na EURO je veoma važan za zemlju", istakao je selektor Iraca poslije trijumfa nad "zmajevima".

Tačno 50.500 navijača prisutnih na stadionu „Aviva“ euforično i gromoglasno proslavili su plasman svog nacionalnog tima na EURO 2016, a oduševljene nije krio ni uglavnom ozbiljni i gotovo uvijek skromni O'Nil.

„Atmosfera na stadionu bila je odlična i bilo je zadovoljstvo slaviti sa našim navijačima. Naši igrači su igrali srčano. Kažem, u suštini smo zadovoljni sa cijelom igrom protiv Bosne i Hercegovine“, dodao je O'Nil, dodavši:

„Posebno smo zadovoljni jer smo se kvalifikovali na EP u Francusku. Trudićemo se da na završnom turniru odigramo najbolje do sada. Ovo su posebni momenti za nas. Sve u svemu, baraž protiv BiH dobro je prošao“.

Jedan od rijetkih fudbalera Bosne i Hercegovine koji je poslije poraza u Dablinu dao izjavu medijima bio je vidno ljutiti kapiten Edin Džeko.

"Nismo ni igrali, tako da nismo mogli ni pobijediti. Ovako kako smo igrali, nismo ni zaslužili. Još smo dobro prošli, iako je sudija svirao 70-30 za njih. Taj penal što je njima dao, mislim da ne bi nama nikada. Ono što smo mi igrali, to je alibi igra, prvom do sebe, samo da ne izgubiš loptu i tako ne možemo igrati na Evropskom prvenstvu", kazao je Džeko i na pitanje ko je kriv u isti koš stavio sve igrače.

"Nisam ljut, ali činjenice su drugačije. Kažemo svi - hoćemo, idemo, bolji smo! Ma, nismo bolji! Da smo bolji, pobijedili bismo".

Džeko nije želio detaljnije da analizira igru, niti izdvaja pojedince, naglasivši da su svi igrači bili podjednako loši. Za kraj, istakao je kako mu je žao zbog neodlaska na EURO 2016, jer...

"Navijači su uvijek uz nas i žao mi je zbog njih, ali prije svega zbog nas. Ko zna da li će se opet ukazati ovakva šansa da igramo na EP", zaključio je kapiten BiH izvještačima iz Dablina.

Haris Medunjanin nakon poraza u Dablinu izjavio je da su "zmajevi" šanse prokockali na "Bilinom polju", kada su imali priliku da postignu još nekoliko golova.

Bosna i Hercegovina poražena je od Irske 0:2 u revanšu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, čime se kvalifikacioni ciklus završio neslavno za četu Mehmeda Baždarevića.

Poslije prvog susreta na "Bilinom polju" i rezultata 1:1, Irci su bili u prednosti zbog postignutog gola u gostima. U revanšu, još veću prednost stekli su nakon što je holandski arbitar Bjorn Kujpers dosudio diskutabilan penal iz kojeg su Irci stigli do vođstva.

"Imali smo šansu da u Zenici damo više golova, jer znali smo da će u revanšu biti teško. Mislim da u ovakvim utakmicama ne smije da se svira onakav penal. Ali, tako je kako je. Moramo dići glavu gore. Imali smo dobru šansu, ali nismo ostvarili cilj koji smo zacrtali", istakao je Haris Medunjanin po završetku meča u Dablinu.

Fudbaleri Deportiva La Korunje protiv Iraca je igrao rovit.

"Primio sam injekciju, tako da nisam imao bolove. U drugom poluvremenu krenuli smo dobro, napravili smo pritisak i očekivali smo da damo gol. Ali, to se nije desilo, primili smo drugi i tu je bio kraj", zaključio je Medunjanin.

Za Bosnu i Hercegovinu ni treća nije bila sreća. Poslije dva neuspjeha u duelu razigravanja na plasman na SP 2010 i EP 2012 protiv Portugala, "zmajevi" su i iz trećeg baraž dvomeča izašli kao poraženi, čime su propustili priliku da "vežu" nastupe na dva velika takmičenja.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Prodali

17.11.2015 13:55

Pi.am ih ja prodali utakmicu .

ODGOVORITE