Čović i Ivanić: BiH mora ići naprijed

BiH mora ići naprijed, sažetak je svih naših razmišljanja na današnjoj panel raspravi – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon završetka konferencije „Konsenzus o preusmjeravanju političkog sistema 20 godina poslije Dejtona – realnost ili zavaravanje?“ koja je održana u Mostaru i na kojoj su učestvovali čelni ljudi vodećih stranaka u BiH.

Bosna i Hercegovina 13.11.2015 | 22:52
Čović i Ivanić: BiH mora ići naprijed

Mi imamo obvezu da barem u naredne tri godine taj proces vidno promijenimo u odnosu na dosadašnje vrijeme i to kroz naš evropski i evroatlantski put, ali i kroz unutrašnje uređenje BiH, primarno kroz definisanje izbornog zakonodavstva. A kasnije, ako se stvari slože, treba učiniti mnogo drugih iskoraka i to prije svega racionalizaciju u našem djelovanju jer je previše nivoa vlasti kazao je Čović, dodavši kako paralelno s ovim procesima treba raditi na ekonomsko-socijalnoj stabilnosti BiH.

Krenulo je dosta dinamično zadnjih pet-šest mjeseci i ja vas uvjeravam, taj se proces ne može zaustaviti – poručio je Čović, dodavši kako BiH, njeni narodi i građani imaju svoju budućnost, samo će biti potrebno više uvažavati jedni druge nego što je to bilo do sada.

Nema mogućnosti da neko nekoga prevari, a još manje mogućnosti da u ime nas neko sa strane donosi odluke za potrebe jedne, druge ili treće strane – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je novinarima kako ima više optimizma nego ranije te da osjeća kako je moguće doći do rješenja.

Na ključnim je ljudima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda da postignu dogovor i ja sam uvjeren da Čović zna što govori kada kaže da osjeća da postoji spremnost i jednih i drugih da to postignu i ja ću to sa zadovoljstvom dočekati – kazao je Ivanić, dodavši kako će prihvatiti svako rješenje oko kojeg se Bošnjaci i Hrvati dogovore.

Kada je u pitanju pozicija stranaka iz Republike Srpske, Ivanić je kazao kako su spremni da drugima daju više, ali da se od njih ne traži da imaju manje.

To je zajednički stav stranaka Republike Srpske svih ovih zadnjih deset-dvanaest godina – utvrdio je Ivanić.

Izvor: FENA

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

13.11.2015 15:27

Svi naprjed,politicari stoj!!!

ODGOVORITE
Name

Osvit

13.11.2015 15:45

BiH moze naprijed samo po drugim pravilima,po ovim sad klanovi vladaju ovom zemljom a oni ne pripadaju ni sadasnjosti ni buducnosti nego nekim davnim vremenima kad je uredenje bilo feudalizam.

ODGOVORITE
Name

bosanac

13.11.2015 16:47

A sta je rekao bosnjacki clan predsdnistva,on je promasena tema,za njega govori covic.Jadan narod kojega on predstavlja.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

13.11.2015 18:55

Koji cirkus i trošenje para/kredita... (koje će nam unuci da otplaćuju, ako ih roditelji uspiju othraniti sa 300 maraka plate)

ODGOVORITE
Name

Stani malo

13.11.2015 21:10

Kud cete naprijed svako malo neko razvlaci zice okolo treba ici i pazit na prepreke

ODGOVORITE
Name

Hm

13.11.2015 23:26

Baš će s vama dvojicom (i ostalom bagrom) ići naprijed!

ODGOVORITE
Name

Piksi

14.11.2015 06:57

Koliko nas je koštao taj "panel"? I koji je konkretan rezultat?

ODGOVORITE