Koliko su bezbijedni silikoni?

Dokazi o bezbednosti silikonskih implantata u grudima i dalje su malobrojni i deset godina nakon što su se ponovo pojavili na tržištu.

Zdravlje 13.11.2015 | 11:00
Koliko su bezbijedni silikoni?

Doktor Itan Balk sa Braun univerziteta za javno zdravlje je rekao da su neophodna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li postoje stvarne veze između silikonskih implantata i dugoročnih poslednica na zdravlje.

Uvećanje grudi je bio najčešći estetski zahvat u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 2014. godine, kada se više od 286.000 žena podvrglo ovim operacijama, a čak u tri četvrtine njih su korišćeni silikonski implantati.

Za razliku od implantata koji su ispunjeni slanim rastvorom, silikonski implantati su ispunjeni gelom kako bi izgledali kao prirodne grudi i pružali osećaj prirodnih grudi.

Američka Uprava za hranu i lekove je zaustavila prodaju ovih implantata 1992. godine zbog zabrinutosti javnosti, međutim, oni su ponovo dospeli na tržište 2006. godine.

Sprovodeći nova istraživanja, naučnici su pregledali više od 5.000 studija zdravstvenih ishoda nakon operacije stavljanja silikona u grudi.

Studije koje su sprovedene u Severnoj Americi, Evropi i Australiji odnosile su se na žene koje su stavile silikonske implantate između 1964. i 2003. godine.

Istraživači su bili zainteresovani za moguće veze između silikonskih gel implantata i nekoliko tipova kancera, bolesti vezivnog tkiva, reumatoidnog artritisa, poremećaja imunog sistema, problema sa protokom krvi, reproduktivih problema i mentalnih bolesti.

Međutim, za većinu ishoda naučnici nisu mogli da pronađu dovoljno dokaza koji bi implantate povezali sa bilo kojim zdravstvenim stanjem. To mogu da urade jedino veća istraživanja.

Jedno od takvih istraživanja bi se fokusiralo na praćenje zdravstvenog stanja žena od trenutka kada stave implanteat do trenutka njihove zamene.

Na taj način bi se utvrdilo šta implantati rade telu i zdravlju u periodu od pet, 10 ili 15 godina.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar