Katanac na pet apoteka u Srpskoj

Zdravstvena inspekcija u Srpskoj ove godine je u skoro svakoj trećoj kontrolisanoj apoteci pronašla određene nepravilnosti, a zbog propusta u radu na pet apoteka je stavljen i katanac.

Republika Srpska 10.11.2015 | 13:16
Katanac na pet apoteka u Srpskoj

"Inspektori su s ciljem otklanjanja nepravilnosti u apotekama izrekli 115 upravnih mjera i izdali 30 prekršajnih naloga u vrijednosti od 59.500 maraka. Takođe, izrečeno je pet zabrana rada apotekama, od kojih su dvije još na snazi" - rekli su u Inspektoratu Republike Srpske.

Kako su naveli u Inspektoratu, jedna apoteka nije imala magistra farmacije kao odgovorno lice, u drugom slučaju magistar farmacije nije ni bio prisutan iako je vođen kao odgovorno lice, dok jedna apoteka nije imala rješenje Ministarstva zdravlja i bila je zatvorena dok nije obezbijedila to rješenje.

"U jednom slučaju magistar farmacije nije imao licencu Farmaceutske komore Republike Srpske, a u drugom je apoteka tražila od Ministarstva da privremeno prestane da radi, ali je zatečena u radu", kazali su u Inspektoratu.

Podsjetili su da je republička zdravstvena inspekcija u ovoj godini obavila ukupno 902 kontrole, a da je u oblasti proizvodnje i prometa lijekova i medicinskih sredstava u apotekama bilo 314 kontrola, poslije kojih su u 119 slučajeva utvrđene nepravilnosti.

Prošla godina

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da su u 2014. godini zatvorene dvije apoteke koje nisu imale magistra farmacije i jedna apotekarska stanica, jer nije imala rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS o ispunjavanju propisanih uslova.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar