Mandić: Pokrenućemo „Privrednu banku“

Momčilo Mandić većinski akcionar (90%) „Privredne banke Istočno Sarajevo“ u likvidaciji rekao je danas da Banka raspolaže sa dovoljno kapitala i imovine da može dobiti licencu i ponovo se baviti bankarskim poslovima.

Republika Srpska 09.11.2015 | 22:44
Mandić: Pokrenućemo „Privrednu banku“

„Privredna banka je prije 13 godina stavljena pod prinudnu upravu. Deset godina banka je bila u privremenoj likvidaciji, a poslednje tri godine se vodi stečaj. Još uvijek banka raspolaže sa dovoljno kapitala i imovine da bi mogla obnoviti svoje poslovanje, ali prije definitivne odluke, sačekaćemo okončanje stečaja“, izjavio je Mandić za poslovni portal CAPITAL.ba nakon današnjeg izvještajnog ročišta koje je održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Mandić kaže da se već 13 godina troši novac i kapital banke, ali ga još uvijek ima dovoljno da bi banka mogla u dogledno vrijeme nastaviti poslovanje.

Stečajni upravnik banke Dragomir Stjepanović izjavio je na današnjem izvještajnom ročištu pred stečajnim sudijom Alidom Nađ Mađarac da Privredna banka trenutno vodi 21 sudski postupak, kao tužilac, u četiri sudska postupka je tužena strana i u 11 postupaka se javlja kao povjerilac kod dužnika nad kojima se vodi stečajni postupak.

„Puno je sudskih postupaka koji traju osam do deset godina, neki su u fazi izvršenja. Odbor povjerilaca je donio odluku o prodaji dijela imovine, kompletno procijenjene na 4.888.370 KM, kako bi se obezbijedila sredstva za namirenje priznatih potraživanja povjerilaca“, izjavio je Stjepanović, naglasivši da banka raspolaže vrijednim nekretninama u Zvorniku, na Palama, u Šekovićima, Sokocu, Han Pijesku i Kalinoviku.

On je naveo i podatak da je banka u stečajnom postupku oprihodovala 1.017.925 KM, te da je prošlu godinu završila sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 799.600 KM.

Stečajni sudija Alida Nađ Mađarac podržala je odluku Odbora povjerilaca da se nekretnine banke ne mogu prodavati ispod jedne trećine procijenjene vrijednosti, a Odboru povjerilaca je sugerisano i da sa stečajnim upravnikom napravi procjenu o sudskim postupcima koje je dalje neracionalno voditi, te da se kod nadležnih sudova zatraži njihova obustava.

Sve prijedloge Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika jednoglasno je prihvatila i Skupština povjerilaca Privredne banke Novo Sarajevo.

Izvor: Kapital

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Semberac

09.11.2015 18:05

Pozdrav bratu Srbinu!!!

ODGOVORITE
Name

Patriota

09.11.2015 23:07

Porijeklo novca i imovine?

Name

Dno dna

10.11.2015 01:04

Samo nam jos ovaj fali!

Name

DE GOTHIA

10.11.2015 07:06

OHO... VIDI,VIDI, KAKO IZLAZE OVI BIVŠI IGRAČI...ZNAČI PROMJENE DOLAZE, ALI NEĆEMO U TRAGIČNU PROŠLOST.

ODGOVORITE
Name

Nezvani gost

10.11.2015 08:31

Povratak Filipa Latinovicha je poznato djelo Miroslava Krleže.

ODGOVORITE