Osam godina tišine o ubistvu Vukelića!

Vremenske odrednice u medijskim izvještajima i cvijeće na grobu - to je sve što se mijenja u slučaju ubistva Milana Vukelića.

Republika Srpska 06.11.2015 | 22:55
Osam godina tišine o ubistvu Vukelića!

Ni osam godina od njegove brutalne likvidacije, u neposrednoj blizini sjedišta republičkog MUP-a, nisu objelodanjena imena počinilaca, kao ni nalogodavaca ubistva. Na Trgu Krajine u Banjaluci će u subotu, 7.novembra, od 11 časova biti održana protestna šetnja zbog ovog nekažnjenog zločina.

Policija zna ko je počinio, a ko naručio ubistvo Milana Vukelića, ali ne želi da saopšti i to je zastrašujuće za društvo u kojem živimo, kaže na 8 -godišnjicu ubistva Vukelićeva sestra Ljiljana Todorović.

U proteklim godinama saslušano je više od 200 osoba, mnogi su poligrafisani. Vještačenjem ostataka eksplozivne naprave u laboratoriji MUP-a epublike Srpske, otkriveno je da se radi o 800 grama razornog TNT-a, pojačanog metalnim opiljcima i ekserima, što su kasnije potvrdili i forenzičari američkog FBI-ja. U međuvremenu je ponuđena i nagrada od 100.000 maraka za informaciju koja bi dovela do otkrivanja ubica. Uzalud.

U momentu eksplozije, s Vukelićem su u vozilu "ford fiesta" bili Slava Pepinović, konobarica iz kafića "Vučko", čiji je vlasnik bio ubijeni, te čuvar iz kafića Tomislav Dobrnjac, kojem su nakon teških povreda amputirane obje noge. Novinar Miljan Kovač pisao je o saznanjima do kojih je Vukelić došao, odnosno sprezi građevinske mafije i vlasti kako u Banjaluci, tako i na republičkom nivou. Da nije zakasnio na sastanak sa Vukelićem i sam bi nastradao.

Interesantno je da je još 25. decembra 2008. godine tadašnji direktor Policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio da je policija rješila slučaj ubistva Milana Vukelića, ali da je problem dokazati krivicu počinilaca i nalogodavaca. Pena se nije još dugo zadržao na poziciji direktora. I glavni republički tužilac Mahmut Švraka svojevremeno je izjavio da ne postoji politička volja za rješavanje ovog zločina.

Porodica i prijatelji su za Vukelića govorili da je izuzetno pošten čovjek, koji nije želio učestvovati u korupciji ili bilo kojoj kriminalnoj radnji. Smijenjen je sa odgovorne funkcije u ZIBL-u i to nakon što je uporno odbijao da da saglasnost za rekonstrukciju parka "Petar Kočić" u centru Banjaluke. Tada mu je prijećeno da "i po cijenu života mora dati saglasnost za taj park".

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Stiven segal

06.11.2015 15:28

Nazalost kad te politika rokne ili stoji iza egzikucije ta djela vjecito ostaju nerasvetljena..

ODGOVORITE
Name

Srbac

06.11.2015 15:35

Svaki komentar je zbilja suvišan. A iz Srpca su Bajić,Tegeltija i Lepir Žrlimir.

ODGOVORITE
Name

B.Lučanin.

06.11.2015 16:11

Volio bih da se sazna ime ubice.Ako hoće policija može privesti počinioce za 24h.

Name

KGBL

06.11.2015 16:04

Molim sve koji imaju mogucnosti da sutra u 11 sati dodju kod Boske u Banjaluci,to je najmanje sto mozemo uraditi za naseg heroja,Vukelic Milana.

ODGOVORITE
Name

strah

06.11.2015 18:29

Doslo bi 100 000 hiljada ljudi,ali ih strah!!!

Name

pop

06.11.2015 16:24

Cista udbaska likvidacija

ODGOVORITE
Name

borac RS

06.11.2015 16:34

Nisu ni dosad nista uradili a sada pod vodjstvon Lukaca pogotono nista nece uradit on je stalno bio sluga rezimu Milorada Dodika sjetite se sta su on i ceranic radili kad su sa tenkovima Sfora rusili institucije RS a Lukac se dobro razumije u minsko eksplozivna sredstva bio je komadant specijalne policije u to vrijeme

ODGOVORITE