Pjanić: Ako ne možemo proći Irce...

...nismo ni zaslužili plasman na EURO 2016.!

Fudbal 01.11.2015 | 08:00
Pjanić: Ako ne možemo proći Irce...

Vezista Rome i reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić jasno poručio da "zmajevi" mogu proći Republiku Irsku u baražu za plasman na EURO 2016.

U intervjuu za "Sport Avaz" Pjanić nema dilemu oko prolaska na šampionat Evrope u Francuskoj.

"Možemo! Ako nismo u stanju u dvije utakmice proći Irsku, onda nismo ni zaslužili da igramo na Evropskom prvenstvu", rekao je sjajni vezista Rimljana.

Naravno, njegov optimizam ne znači da će proći prgavih Iraca biti "šetnja".

"Neće biti lako jer Irska igra drugačije nego što, recimo igraju Belgijanci, Portugaci, Italijani, Španci... Igraju tvrdo, agresivno, s dugim loptama. Jaki su u prekidima. Kao tim su dosta kompaktni, imaju iza sebe dva uspješna baraža".

Ipak, po njegovom mišljenju, šanse za plasman BiH na Evropsko prvenstvo postoje.

"Naravno da imamo. Znaš da smo u početku imali dosta pehova. Imali smo povrijeđenih igrača. Bilo je isključenja, kartona, raznih malera...Nismo svi bili u takmičarskoj formi, što je uticalo na rezultate. Ako znamo da smo loše počeli kvalifikacije, onda je i plasman u baraž uspjeh. Sada smo jači za Edina Džeku, Seada Kolašinca, većina igrača je u formi. Nadam se da će igrati i Muhamed Bešić u revanšu. Puno je povoljnija šansa nego tokom kvalifikacija. Stasali su neki novi, mlađi igrači. Sve nam to ide na ruku. Zato sam uvjeren u konačni trijumf".

Prvenstveno od mlađih je pomenuo Milana Đurića, čiji su golovi odveli "zmajeve" u plej-of.

"Milan me oduševio protiv Velsa. Još na treninzima vidio sam da je Đurić igrač koji će nam dati novu dimenziju, pogotovo kada smo shvatili da ćemo igrati bez Džeke. Milan svojim ulaskom pravi preokret i vrši pritisak na njihovu zadnju liniju. Vrlo je važno što je on igrač koji ne gubi lopte, dobija duele, zna iznuditi prekršaj, spustiti loptu. To je vrlo važno. I nije jak samo u zraku već i na zemlji. Puno će rasteretiti Džeku", podvukao je Pjanić.

POVRATAK MISKETA BI ME OBRADOVAO

Da li Pjanić i Zvjezdan Misimović mogu zajedno igrati?

"Prvo da kažem da bi me povratak Misketa jako obradovao, O pričama da Miske i ja ne možemo igrati zajedno samo ću reći da smo zajedno u timu izborili plasman na Svjetsko prvenstvo. Da smo ubjedljivo završili kvalifikacije. Da bi prošli u drugi krug u Brazilu da nije bilo sudijske krađe. Miske i ja funkcionišemo odlično. Bio bih sretan ako bi se vratio, jer je kao igrač i čovjek izuzetan. Ipak, odluka je na njemu i na selektoru Mehmedu Baždareviću. Koliko god nam bio važan, mi kao reprezentacija ne smijemo zavisiti od jednog igrača, makar se on zvao Pjanić, Džeko ili Misimović. Jednog dana svi ćemo se povući, a reprezentacija treba imati svoj stil, sistem igre".

Komentari / 0

Ostavite komentar