Otvaraju salone ljepote, zatvaraju prodavnice

Gradska uprava izdala je za devet mjeseci ove godine 694 odobrenja za otvaranje privatnih radnji, dok je u istom periodu na 466 stavljen katanac na brave.

Republika Srpska 27.10.2015 | 13:45
Otvaraju salone ljepote, zatvaraju prodavnice

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je istakao da je činjenica da je u istom periodu otvoreno 228 više radnji nego što ih je zatvoreno dobar znak za ekonomiju. Da bi ovaj trend bio nastavljen, Gradska uprava bi hitno trebalo da napravi raspored po osnovu djelatnosti i koncentracije radnji.

- Nadležni bi trebalo da imaju politiku otvaranja trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji, da sve radnje ne bi bile koncentrisane u centru grada. Na primjer, samo preko puta Poliklinike ima sedam apoteka, od čega će najmanje tri uskoro propasti. Dok u nekom prigradskom naselju nema nijedne apoteke i slično - rekao je Pavlović.

S druge strane grad bi trebalo da da podršku otvaranju radnji u kojima se građanima pružaju usluge koje su im potrebne (šnajderaj, obućarske radnje i radnje za i tapeciranje namještaja, ribarnice...).

Prema riječima predsjednika Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdana Marjanovića, preduzetnici sve češće otvaraju salone ljepote i auto-praonice.

- Najčešće privatni preduzetnici zatvaraju trgovinske radnje. Razlog je nelojalna konkurencija velikih marketa, fiskalizacija i ograničenja marže, što je povećalo broj obaveza. Samostalne trgovinske radnje manjeg kapaciteta ne mogu da izdrže sve namete, što dovodi do njihovog zatvaranja - naglasio je Marjanović.

Vlasnica jednog kozmetičkog salona, koja nije željela da joj objavimo ime, istakla je da je prezadovoljna poslom.

- Salon je svaki dan pun. Žene će uvijek imati novca za nokte i frizuru. Dnevni pazar bude i do 500 KM, što je solidno, s obzirom na ekonomsku situaciju - pohvalila se ona.

S druge strane, nekadašnji vlasnik prodavnice mješovite robe u naselju Lauš Milkica Matić ističe da nije mogla da izdrži brojne finansijske obaveze i da je morala da zatvori prodavnicu.

- Znalo se desiti da u toku dana nemam ni 50 KM pazara, a država i dobavljači su tražili svoje. Nisam imala čime da platim. Kada sam tri mjeseca poslovala sa gubitkom, shvatila sam je zatvaranje prodavnice neminovnost. Sada sam bez posla - rekla je Matićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

tako je

27.10.2015 12:51

Šta će bijedi saloni ljepote kada je sve financijski propalo i živimo na škrge godinama.

ODGOVORITE
Name

Apoteka

27.10.2015 13:10

Kod nas postoji zakon o apotekarskim ustanovama. Jedna apoteka na 5000 stanovnika. Ne primjenjuje se.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

27.10.2015 13:41

Pa gdje bi se nase sponzoruse i starlete inace dotjerivale sto bolje kako bi nafatale novog sponzora ;)

ODGOVORITE
Name

SECHEND

27.10.2015 13:49

ŽIVIMO U 20 - OM VIJEKU! DA PREŽIVIMO U TUĐOJ GARDEROBI. TO JE NAŠA TRGOVINA, NAŠA PRIVREDA. DODO KAŽE 2,5 % POVEĆANA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU!

ODGOVORITE
Name

gost

27.10.2015 15:45

Sramota samo se hvalite i pisete bez razmisljana, Apoteke kod bolnice je vlasnstvo Dr. koji salje pacijente samo u svoju Apoteku, drugo Trgovine moraju propasti jer on mora da ode i Diskaunt i kupi i 100m daljda proda skuplje. Rok trajanja te robe prolazi to su prodavnice u Supama u podrumima narod proubava dok ne crkne!!!!

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

27.10.2015 17:47

Za salone Ljepote u zemlji gdje narod za jelo skuplja sto kuda nadje a mi smo prvi u svijetu po tjeranju Mode mismo tako zarazeni stime dasamo profitiraju vlasnici tih Marki ili sirotinja kineska i turska koji uspjesno prave fscifikate. Drugo nase Zvjezde pop i narodne Muzike daju nam primjere kako se nebi trebali oblaciti a da se ne prica o izgledu usana Grudi i drugog sto joj Bog nije dao.

ODGOVORITE
Name

I kladionice..

27.10.2015 21:11

I kladionice, ne zaboraviti kladionice. I one su procvjetale, rascvjetavaju se, samo niču..