Požar u izbjegličkom kampu u Brežicama

Većina šatora u kampu za migrante u Brežicama su izgorjeli, a reporteri sa mjesta događaja javljaju da Crveni krst zbrinjava povrijeđene u požaru.

Region 21.10.2015 | 12:00
Požar u izbjegličkom kampu u Brežicama

U požaru su izgorjeli šatori koji su postavljeni 17. septembra. Uništeno je oko dvije trećine šatora. Požar je zahvatio i okolno grmlje, no vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje. Požar je za sada ugašen, ali vatrogasci su i dalje prisutni na licu mjesta.

Policijski specijalci rekli su da su neki od izbjeglica samo stajali i gledali vatru, ali da su se na kraju povukli.

Prema pisanju slovenačkih medija, nad centrom se nadvio gusti crni dim. 

Migranti često pale vatru kako bi se ugrijali zbog čega svako malo bukne požar.

Ne zna se je li požar namjerno izazvan u znak protesta. 

 

 

Hrvatska se ne drži operativnih dogovora o broju izbjeglica koje šalje u Sloveniju, dok je saradnja s Austrijom u tom pogledu vrlo dobra, ocjena je koju je u razgovoru za njemački "Die Welt" dao slovenski premijer Miro Cerar.

"Od članice Evropske unije očekivao bih drukčije ponašanje", kazao je njemačkom dnevniku Cerar, kojeg danas citiraju slovenski mediji.

Slovenija je sinoć počela propuštati izbjeglice. Voz iz Opatovca s izbjeglicama stigao je oko 22 sata u Središće ob Dravi gdje su ih slovenske vlasti registrovale.

Nakon što su im volonteri dali potrebnu odjeću, obuću i hranu - autobusima su ih prevozili na Šentilj.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana prema Sloveniji iz Opatovca otišlo je tridesetak autobusa kao i voz s izbjeglicama i migrantima.

 Izvor: Agencije/ N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Serafim

21.10.2015 11:35

Vidi se iz aviona da je vlast-policija specijalna jedinics podmetnula pozar da oteraju beskucnike-buduce teroriste koji ce da se svete jer sta drugo muslimani znaju osima bese i osvete.

ODGOVORITE