Preminuo legendarni rukometni trener Jezdimir Stanković!

U utorak je u Beogradu preminuo nekadašnji selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije, profesor doktor Jezdimir Stanković (77).

Ostali sportovi 15.10.2015 | 18:20
Preminuo legendarni rukometni trener Jezdimir Stanković!

Trenersku karijeru je započeo sa 19 godina i to u dvojnoj ulozi, kao osnivač ženskog rukometnog kluba BSK i kao trener. Kao prvaci Jugoslavije 1961. godine, ekipa BSK-a, sada pod novim imenom ORK Beograd, igrala je finale Kupa prvaka evropskih zemalja u Kupu prvaka evropskih zemalja.

U dugom trenerskom stažu Jezdimir Stanković je uspešno vodio ekipe u muškoj konkurenciji i to Metaloplastiku iz Šapca sa kojom osvaja Kup Jugoslavije 1980. godine, a u Kupu pobednika kupova Evrope u polufinalu gubi od ekipe Empor iz Roštoka, zatim Kristal iz Zaječara, Crvenu zvezdu i Partizan iz Beograda.

Jezdimir Stanković je sa svojim ekipama osvojio dve šampionske titule (BSK 1961. godine i RK Voždovac 1971. godine) i sedam kupova Jugoslavije - šest sa ekipom ORK "Beograd" i jednu sa RK "Metaloplastikom"- Šabac.

Jezdimir Stanković je bio prvi selektor i trener Univerzitetske reprezentacije Beograda.

U reprezentativnim selekcijama Jugoslavije imao je vrlo značajne uloge u obe konkurencije.

U periodu od 1968. do 1975. vodio je seniorsku žensku reprezentaciju Jugoslavije, timski sa dr Zoranom Pantazisom i Vilimom Tičićem, i samostalno.

Na Svetskom prvenstvu 1973. godine, bio je član stručnog štaba ženske reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju.

Komentari / 0

Ostavite komentar