Krunisan kralj piva

Svjetski pivarski džin rođen je nakon što je britanska pivara "Sab Miler" objavila da je prihvatila ponudu za preuzimanje pristiglu od belgijsko-brazilskog rivala "Anhojzer-Buš Inbeva" vrijednu 103 milijarde dolara.

Svijet 14.10.2015 | 18:35
Krunisan kralj piva

- Upravni odbori "Anhojzer-Buš Inbeva" i "Sab Milera" objavljuju da su u načelu postigli dogovor o ključnim uslovima ponude - navedeno je u saopštenju britanske pivare dostavljenom Londonskoj berzi.

"Anhojzer-Buš Inbev" uspio je u namjeri da preuzme "Sab Miler" poslije duge bitke. Već gotovo mjesec rukovodstvo "Sab Milera" je odbijalo ponude "Ahnojzer-Buš Inbeva". Kupac je konstantno povećavao svoju ponudu, uključujući i četvrtu koja je konačno prihvaćena. "Anhojzer-Buš Inbev" je u posljednjoj ponudi povećao cijenu po akciji "Sab Milera" na 43,50 funti, a prethodno su odbijene ponude od 38, 40 i 42,15 funti koje su Britanci ocijenili preniskim. Cijena akcija na Londonskoj berzi juče je iznosila 36,70 funti.

Ovo preuzimanje je treće po vrijednosti u istoriji i njime je stvorena megakompanija. "Anhojzer-Buš Inbev" je i do sada bio najveći proizvođač piva na svijetu, ispred "Sab Milera". Spajanjem dviju kompanija nastaće div vrijedan oko 275 milijardi dolara s obzirom na trenutnu cijenu njihovih akcija. Nova megakompanija imala bi više od 400 brendova i proizvodila čak trećinu piva u svijetu.

"Anhojzer-Buš Inbev", iz čijih pogona izlaze najpoznatija svjetska piva poput "badvajzera", "stela artoa" i "korona" i više od 200 drugih brendova, imao je prošle godine udio na svjetskom tržištu piva od 21,1 odsto. "Sab Miler", proizvođač poznat po pivima "peroni", "fosters", "grolš" i "pilsner urkvel", držao je 15 odsto tržišta. Prema procjenama, nova kompanija bi držala 31 odsto tržišta piva u svijetu, dok bi holandski "Hajneken" bio drugi sa samo devet odsto. Vrijednost godišnje prodaje piva ujedinjene kompanije procijenjena je na 73,3 milijarde dolara. U nekim zemljama kao što su SAD i Kina regulatori će morati da razmotre da li se radi o stvaranju monopola.

Analitičari ocjenjuju da preuzimanje "Sab Milera" označava kraj konsolidacije u pivarskoj industriji budući da su četiri velike kompanije "Anhojzer-Buš Inbev", "Sab Miler", holandski "Hajneken" i danski "Karlzberg" prisutne širom svijeta i proizvode više od polovine piva u svijetu. Kompanije koje pišu istoriju stekle su snagu upravo zahvaljujući akvizicijama. "Anhojzer-Buš Inbev" je stvoren 2009. godine kada je brazilsko-belgijska kompanija "Inbev" kupila američki "Anhojzer-Buš". "Sab Miler" je postao drugi igrač na globalnoj mapi piva 2002. kada je kompanija "Sautafrikan brueris" preuzela "Miler bruing" sa sjedištem u SAD.

Komentari / 0

Ostavite komentar