Крунисан краљ пива

Свјетски пиварски џин рођен је након што је британска пивара "Саб Милер" објавила да је прихватила понуду за преузимање пристиглу од белгијско-бразилског ривала "Анхојзер-Буш Инбева" вриједну 103 милијарде долара.

Свијет 14.10.2015 | 18:35
Крунисан краљ пива

- Управни одбори "Анхојзер-Буш Инбева" и "Саб Милера" објављују да су у начелу постигли договор о кључним условима понуде - наведено је у саопштењу британске пиваре достављеном Лондонској берзи.

"Анхојзер-Буш Инбев" успио је у намјери да преузме "Саб Милер" послије дуге битке. Већ готово мјесец руководство "Саб Милера" је одбијало понуде "Ахнојзер-Буш Инбева". Купац је константно повећавао своју понуду, укључујући и четврту која је коначно прихваћена. "Анхојзер-Буш Инбев" је у посљедњој понуди повећао цијену по акцији "Саб Милера" на 43,50 фунти, а претходно су одбијене понуде од 38, 40 и 42,15 фунти које су Британци оцијенили прениским. Цијена акција на Лондонској берзи јуче је износила 36,70 фунти.

Ово преузимање је треће по вриједности у историји и њиме је створена мегакомпанија. "Анхојзер-Буш Инбев" је и до сада био највећи произвођач пива на свијету, испред "Саб Милера". Спајањем двију компанија настаће див вриједан око 275 милијарди долара с обзиром на тренутну цијену њихових акција. Нова мегакомпанија имала би више од 400 брендова и производила чак трећину пива у свијету.

"Анхојзер-Буш Инбев", из чијих погона излазе најпознатија свјетска пива попут "бадвајзера", "стела артоа" и "корона" и више од 200 других брендова, имао је прошле године удио на свјетском тржишту пива од 21,1 одсто. "Саб Милер", произвођач познат по пивима "перони", "фостерс", "гролш" и "пилснер урквел", држао је 15 одсто тржишта. Према процјенама, нова компанија би држала 31 одсто тржишта пива у свијету, док би холандски "Хајнекен" био други са само девет одсто. Вриједност годишње продаје пива уједињене компаније процијењена је на 73,3 милијарде долара. У неким земљама као што су САД и Кина регулатори ће морати да размотре да ли се ради о стварању монопола.

Аналитичари оцјењују да преузимање "Саб Милера" означава крај консолидације у пиварској индустрији будући да су четири велике компаније "Анхојзер-Буш Инбев", "Саб Милер", холандски "Хајнекен" и дански "Карлзберг" присутне широм свијета и производе више од половине пива у свијету. Компаније које пишу историју стекле су снагу управо захваљујући аквизицијама. "Анхојзер-Буш Инбев" је створен 2009. године када је бразилско-белгијска компанија "Инбев" купила амерички "Анхојзер-Буш". "Саб Милер" је постао други играч на глобалној мапи пива 2002. када је компанија "Саутафрикан бруерис" преузела "Милер бруинг" са сједиштем у САД.

Коментари / 0

Оставите коментар