Slušaju nastavu uz pucketanje vatre

Učenici područne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u banjalučkom naselju Česma nastavu tokom hladnih dana slušaju uz zvuk pucketanja drva u peći u učionici, a takvo grijanje u ovoj školi vlada od njenog postanka 1969. godine i ništa se nije promijenilo.

Republika Srpska 14.10.2015 | 12:05
Slušaju nastavu uz pucketanje vatre

Trenutno ovu školu pohađa 117 učenika i ni oni nisu dočekali grijanje iz kotlovnice.

"U školi u Česmi imamo dvije pomoćne radnice koje lože vatru. One dolaze ujutru oko šest i ostaju do 19 časova. Đaci idu u tri smjene u školu jer imamo samo dvije učionice, te 117 učenika od prvog do petog razreda", istakla je Tatjana Vilendečić, direktor Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić".

Vilendečićeva kaže da bi mnogo značilo kad bi škola dobila centralno grijanje, ali i kada bi stolarija bila promijenjena.

Roditelji jednog đaka koje smo sreli ispred škole kažu da je tužno što se ništa ne rješava po pitanju renoviranja ove škole.

"Ja sam prije dvadesetak godina išla u ovu školu i danas, u 21. vijeku, moje dijete ide u istu školu te se grije pomoću peći u učionici. Jeste im toplo na nastavi, ali šta kad izađu na hodnik ili odu u toalet", kazala je majka jednog učenika.

U školi u Srpskom Milanovcu imaju sopstveno grijanje, ali problem im predstavlja to što nemaju dovoljno peći koje bi zagrijavale sav prostor.

"Kotlovnica u ovoj školi je izrađena 1979. godine. Jedno vrijeme je imala dvije peći koje su grijale školu, ali u toku rata jedna se pokvarila i još nije popravljena. Grijemo se pomoću jedne peći koja nema kapacitet da može da zagrije sav prostor", rekao je Darko Tomić, direktor Osnovne škole "Đura Jakšić" iz Srpskog Milanovca.

Istakao je da je dobro što su promijenili stolariju i sanirali krov, pa se nadaju da će grijanje biti bolje nego prethodnih godina.

Tomić je kazao da ložač i kućni majstor kad krene hladnije vrijeme dolaze čak u dva sata poslije ponoći da nalože vatru, kako bi se postigla temperatura dovoljna za zagrijavanje učionica.

"Ne postoji mogućnost da se naša škola spoji na 'Toplanu', ali bi nam mnogo pomogla ugradnja nove kotlovnice koja bi olakšala grijanje učionica, a pritom bi bilo jeftinije", naglasio je Tomić.

Kaže da su slali zahtjeve Ministarstvu prosvjete i kulture RS da im odobre sredstva za izgradnju nove kotlovnice, ali da nema dovoljno sredstava.

"Škola na godišnjem nivou potroši 70 tona uglja i oko 70 metara drva da bi učionice bile tople", rekao je Tomić.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa banjalučkog područja, rekao je da je samo osam osnovnih škola priključeno na "Toplanu".

"Sve područne škole, odnosne manje, griju se tako što su postavljene pećice u učionicama, dok u centralnim školama koriste sistem zagrijavanja pomoću kotlovnica", naveo je Mišljenović.

Iz resornog ministarstva ranije su kazali da su OŠ "Milutin Bojić" u Potkozarju odobrili 43.000 KM za nabavku nove peći za centralno grijanje, OŠ "Milan Rakić" Karanovac odobreno je 49.000 za zamjenu dotrajalih kotlova i sanaciju mokrih čvorova, a OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima 7.000 KM za uvođenje centralnog grijanja u područnom odjeljenju u Priječanima.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Serafim

14.10.2015 10:16

Vrlo, romanticno kad sam ja isao u skolu grejali su nas na ugalj a drveni pod su premazivali preradjenim uljem mozete misliti koliko su komunisti bili glupi da pod svakog meseca premazuju kemikalijama-otrovom koji smo osam godina kao deca udisali, jos i dan danas kroz suze tvrde kako nam je bilo sa titom i nepismenim partizanima lepo!!!!a oni nam trovali i telo i dusu.

ODGOVORITE
Name

tito

14.10.2015 11:12

Vidiš, nije ti ništa naškodilo, još si živ.

Name

xx

14.10.2015 10:34

Da ima grijanje te dve radnice nebi imale poso

ODGOVORITE
Name

sto

14.10.2015 10:51

Pa lozile bi opet vatru u velikoj peci za centralno grijanje.

Name

Crni

14.10.2015 17:35

Saki što je moderniji šporet nego nekad davno kad je bio biće i digitalni jos malo

ODGOVORITE
Name

xxx

15.10.2015 05:24

XXI vijek !!! Jadna naša djeca sa nama.

ODGOVORITE