U slučaju prijetnje Rusija će pružiti otpor

Rusija ne pretenduje ni na kakve dodatne teritorije i nema namjeru da ulazi u konflikt ni sa kim, ali je u slučaju prijetnje njenoj bezbjednosti spremna da pruži otpor, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Svijet 11.10.2015 | 18:45
U slučaju prijetnje Rusija će pružiti otpor

"Spoljna politika Rusije je miroljubiva, bez svakog preuveličavanja. Ako pogledate na političku kartu svijeta, nije teško vidjeti šta predstavlja Rusija i biće jasno da nam nisu potrebne tuđe teritorije niti tuđa prirodna bogatstva - mi imamo svega dovoljno i nije potrebno da ratujemo i sukobljavamo se ni sa kim", rekao je Putin u intervjuu za televiziju Rusija 1.

Šef ruske države je naglasio da partneri Rusije treba da znaju da je, u slučaju prijetnje, Moskva spremna da primjeni visiko tehnološko oružje radi osiguranja svoje bezbjednosti.

Putin je naveo da će Oružane snage Rusije uskoro biti modernizovane sa visoko preciznim oružjem, kao što je "kalibar", koje se koristi u Siriji.

Ove rakete su dio ruske vojske od 2012, a njihov domet je 1.500 km, prenosi Sputnjik.

"To nije tajna. Svi naši partneri su upoznati, u svakom slučaju, na nivou eksperata, da Rusija posjeduje takvo oružje", rekao je ruski predsjednik.

Putin je posebno naglasio da "Rusija ima volju da ga upotrijebi".

Ruski predsjednik je istakao i da Rusija nema nikakvu namjeru da ponovo stvori imperiju i da joj je najvažnije da zaštiti svoju nezavisnost i suverenitet.

Govoreći o situaciji u Siriji, Putin je isključio mogućnost korišćenja Oružanih snaga Rusije u kopnenoj operaciji u toj zemlji.

Rusija je vršila izviđanja iz kosmosa i iz vazduha prije nego što je počela operaciju u Siriji, na koju je unaprijed upozorila svoje partnere, precizirao je on.

Rok izvođenja operacija u Siriji će, prema njegovim riječima, biti ograničen ofanzivom sirijske vojske.

Putin je kazao da nije jasno zašto su SAD odbile da daju Rusiji podatke o ciljevima Islamske države u Siriji.

"Mi smo rekli - dajte nam ciljeve. Oni su odbili. Rekli su - mi nećemo sarađivati na takvom nivou. Nije jasno zašto, ako oni zaista bolje znaju i žele da se bore protiv terorizma", naglasio je Putin.

"Za sada, na žalost, nismo došli do takvog nivoa zajedničke saradnje", poručio je Putin.

Bez obzira na to, ruski vojni zvaničnici su poslali svojim kolegama iz Ministarstva odbrane SAD prijedloge za borbu sa terorizmom u Siriji, dodao je Putin.

Izvor: Agencije

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

sara

11.10.2015 17:23

Vjerovatno hoce ali mnogi smatraju da Rusija ima nepravedno vise prostora nego sto zasluzuje.Mislim da ce Rusija moci zadrzati najvise polovinu sadasnje povrsine.

ODGOVORITE
Name

prečka

11.10.2015 17:41

ahahhahahaha

Name

Pijana sara

11.10.2015 19:28

Saro, ti si dokaz da i žene piju, i to žestoko.

Name

Sokolac

12.10.2015 20:53

Saro drži se ti ku..a mani Rusiju.

Name

Kosmet

11.10.2015 17:39

Vlada Srbije treba da Rusiji iznajmi Kosmet na 100 godina.

ODGOVORITE
Name

malo morgen

11.10.2015 17:52

Kako da ne iznajmice.Kosovo je najveca NATO baza.Rusi su bili na Kosovu pa kad su dosli Amerikanci pobjegli u roku pola sata.

Name

Kosmet

11.10.2015 18:59

Ma, Amerikanci će im je sami ustupiti, živi bili pa vidjeli. Samo na 100 godina i ništa više.

Name

hladno pivo

11.10.2015 17:46

Sto dalje to bolje.

ODGOVORITE
Name

JEDINI

11.10.2015 18:09

JEDINI KOJI SU SPREMNI DA SE SUPROSTAVE PODVILJALIM.SVAKA ČAST.POLAKO I ETO KOALICIJE RUSIJA-KINA-IRAN-IRAK-SIRIJA. PA ĆE GA SE VIDI KO ĆE DA IH POBJEDI.

ODGOVORITE
Name

Koliko ja vidim

11.10.2015 19:40

Saro, neće Rusija izgubiti pola teritorije nego Turska. Biće uspostavljen Kurdistan. Kurdi će dobiti ne samo dio Turske nego i manji dio Sirije i dio sjevernog Iraka i vrlo mali dio Irana. To je pošteno. Preko Kurdistana, Iraka, Sirije, i Libana, Rusija će izaći na Sredozemno more. Prokopaće plovni kanal južnom granicom nove, manje Turske. Spojiće Kaspijsko more sa Sredozemnim, nešto raketama a nešto kasnije bagerima. Na drugoj strani u dogovoru s Iranom i Irakom, prokopaće kanal prema perzijskom zalivu i arapskom moru. To će utvrditi granicu izmedju Iraka i Irana. To će biti Saro.

ODGOVORITE
Name

Re sara

11.10.2015 19:47

Kako imaju nepravedno vise prostora nego sto zasluzuju,po cemu ti i fasisti to zakljucujete

ODGOVORITE
Name

mrsic

12.10.2015 05:55

Sara ima pravo.Sve kolonijalne sile su dale nezavisnost svojim kolonijama samo Rusija nije.I to im nije dosta.Osvojili Krim i zabadaju zastavice na sjeverni pol.Ukrajina,Gruzia i Moldavija su sada na redu.

ODGOVORITE
Name

cigla

12.10.2015 07:52

Rusija nije nikad bila kolonijalna sila.