Postoji mogućnost kloniranja mamuta

Predvodeći istraživačku ekspediciju na ostrvu Lijakovski, ruski naučnici su otkrili ostatke mamuta, delove kože i kljova, koji mogu biti pogodni za dobijanje DNK neophodnog za kloniranje životinje.

Svijet 10.10.2015 | 16:50
Postoji mogućnost kloniranja mamuta

Međunarodna ekspedicija koju je predvodio tim naučnika sa Univerziteta iz Jakutska, na ostrviu Lijakovski otkrila je šest primeraka fosila mamuta pogodnih za vađenje DNK.

„Ostrvo Lijakovski se smatra kontinentom mamuta“, objasnio je Semjon Grigorev, vođa ekspedicije na ostrvima i direktor Muzeja mamuta u Jakutsku na Univerzitetu u severoistočnoj Rusiji.

„Najveći broj ostataka mamuta na svetu je upravo ovde, i zato smo izabrali ovu oblast za sprovođenje naše studije“, rekao je Grigorev.

„Za početak, zajedno sa arheolozima sproveli smo iskopavanje na najsevernijem mestu gde je drevni čovek živeo, nedaleko od sela Kazačje, gde smo pronašli ogroman broj kostiju mamuta, kao i drevne alate“, rekao je Grigorev u ime ekspedicije, koja je održana u dve faze od 11. avgusta do 29. septembra.

„Onda, posle dugog čekanja pravih vremenskih uslova, nastavili smo do glavnog cilja naše ekspedicije, na Velikom Lijakovski ostrvu, gde smo pronašli veliki broj jedinstvenih ostataka“, koji uključuju kožu i zub drevnog mamuta.

„Zahvaljujući kljovi pigmejskog mamuta koju smo pronašli, izračunali smo da životinja nije bila viša od dva metra, tako da sada moramo da otkrijemo da li je u pitanju posebna vrsta ili zakržljali primerak“.

„Koža je najinteresantnija za nas, za naš projekat ’Oživljavanje mamuta‘, pošto su naše kolege iz Koreje otkrile da je koža najbolji materijal za pokušaj kloniranja putem ekstrakcije vitalnih ćelija“.

Ekspediciji „Severne Ekumene“ koju čini 16 istraživača iz šest različitih zemalja ovaj eksperiment je omogućen zahvaljujući donaciji od dva miliona rubalja koju je pružilo Rusko geografsko društvo.

„Verujemo u uspeh ekspedicije, verujemo da ćemo napraviti velika naučna otkrića“, rekao je Grigorev, čiji je tim sada udružio snage sa korejskim istraživačima na analizi ćelija mamuta koje će kasnije biti upotrebljene za kloniranje.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Eh

10.10.2015 17:48

Ni slonovi nemaju više šta da jedu a oni bi da ožive mamuta. Koji idioti.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

10.10.2015 22:13

Што да не? Ако се могу да клонирају људи зашто неби могли и мамути и друге изумрле животиње? Данашњи ЧОВЈЕК је највећа животиња међу свим живим и изумрлим животињама овог свијета. Помолио се зато Богу Творцу неба и земље да нас сачува од човјека створеног по слици његовој а који се погорди исто као ђаво и поче правити паметнијим од Бога Творца и Оца нашег Небеског!

ODGOVORITE
Name

Francuz

11.10.2015 09:09

Trisita miliona i milijardi za nesto nepotrebno ... bolje te pare ulozit u nesto pametnije ..sida ,rak , itd

ODGOVORITE