Hrvatska dobila 19 puta više za izbjegle!

Visina pomoći koju je Evropska komisija odobrila Srbiji za rešavanje izbegličke krize naljutila je srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Srbija 09.10.2015 | 20:48
Hrvatska dobila 19 puta više za izbjegle!

Vučić je, kako za „Blic“ tvrdi izvor iz Vlade, na sednici besno konstatovao da druge zemlje dobijaju mnogo više iako trpe manji pritisak izbeglica. U tom kontekstu je, kako kaže naš sagovornik, spomenuo da je Hrvatska od EU dobila čak 190 miliona evra.

Evropska komisija je juče odobrila dodatnih 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji za izbegličku krizu, od čega se predviđa da je oko 10 miliona za Srbiju.

Prethodno je komesar za migracije Dimitris Avramopulos u Zagrebu najavio da je za Hrvatsku za period od 2014. do 2020. odvojeno 70 miliona evra za izbegličku krizu i dodatnih 120 miliona za popravljanje infrastrukture za ulazak u Šengenski sporazum.

Nezadovoljstvo iznosom pomoći Vučić je javno iskazao i na konferenciji za novinare s britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom ocenivši da „nije pravedno“ da Srbija dobije znatno manje novca nego druge tranzitne zemlje.

Ali Srbija ne zagovara evropske vrednosti zbog evropskih fondova, već zato što veruje u takvu vrstu društva - rekao je Vučić i ponovio da Srbija ni od koga ne traži ništa, da zna da ne može da dobije velike novčane iznose, a da je Hamondu preneo da je bolje da ne dobijemo ništa nego da „nas ponize malim iznosom“.

On je primetio da su neke zemlje dobile 20 puta više novca od Srbije iako se izbeglice u njima zadržavaju mnogo manje nego u Srbiji.

Izvori bliski Evropskoj komisiji, međutim, ukazuju na to da se ne mogu porediti zemlje tranzita, kao što je Srbija, i članice EU koje se tretiraju kao stacionarne zemlje, u kojima se migranti zadržavaju duže od dva-tri dana.

Takođe, izvor iz EK dodaje da sve članice EU odvajaju sredstva za evropski budžet, pa je logično da im se u ovakvim situacijama ta sredstva jednim delom i vrate.

Izvor: Blic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Купујмо домаће

09.10.2015 21:17

Е мој Вучићу, ако си ти стварно очекивао да ће ти они дати нешто од користи, грдно се вараш. Браћо Срби купујући домаће, па нека је и скупље, јер квалитетније је и сигурније.

ODGOVORITE
Name

pamet u glavu

09.10.2015 21:29

Vucicu posalji sve izbjeglice u hrvatsku sad imaju para mogu ih smjestiti

ODGOVORITE
Name

rodjo

09.10.2015 21:50

Covjek cija zemlja raspisuje referendum o izlasku iz EU, soli pamet Vucicu i uslovljava Srbiju.Dosao sa dobrim namjerama da objasni kako treba Kosovo primiti u UNESKO.Nikad nijesam vidijo ljuceg Vucica,suze frkcu na sve strane.Znaci nije samo ponizenje vec i uvreda u rodjenoj kuci....

ODGOVORITE
Name

Sokolac

11.10.2015 12:53

E bjednika su oni i doveli zato im je i poslušnik . Daće on njemu kovertu kad podje kući pa će AV AV biti sretan do neba a narod ko j.. i nevalja

Name

klapac

10.10.2015 01:02

Mali vuče spusti se na zemlju, nije politika za tebe.

ODGOVORITE
Name

Kgb

10.10.2015 08:39

E moj Vucicu nikad pameti dosta pa to su latini katolici sta si ocekivao da pravoslavcima nesto daju ha ha bas si naivan!!!Pridruzi se rusima i Putinu dok te ne otpile skroz

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

10.10.2015 08:39

Ni po babi,ni po stricevima vec po "pravdi" Evropske komisije.

ODGOVORITE
Name

zid

10.10.2015 12:21

U'vatio se u kolo , a ne zna da igra , sam up'o sam se ubio !

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.10.2015 15:04

Vučiću maloumniče (da ne napišem budalo), pusti čovjeku ruku vidiš da ne može nikako da je izvuče. Taj i njegova ekipa su htjeli da srpski narod svim silama proglasi genocidnim i j... nas gdje stignu i mogu. Stvarno si u najmanju ruku malouman ili želiš da se fotografišeš sa bjelosvjetskim monsrumima ili...

ODGOVORITE
Name

Sokolac

11.10.2015 12:49

Zato te Merkelova i postavila i dala ti Blera zato što si poslušnik i da pokaže Srbima sa Blerom da smo nule ljudi nikakv karakter . Dovešće Rusi nama Srbima vlast i dok se to ne dogodi je... Srbe i naše srpstvo mi ćemo biti kerovi Zapada

ODGOVORITE